歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年2月號)

840 回覆
7 Like 1 Dislike
唔洗用依種都得
https://youtu.be/QOnDnuTIuUU
只能夠講剪多幾下就識剪 試多D唔同方向, 我自己會微微斜內咁剪...唔太識形容...記住刀口係薄D果面, 唔好剪厚果面,
盡量貼但唔好入肉
同埋唔好慢慢壓落去. 一下過, 剩係諗到咁多
你睇清楚啲,兩個刀刃係唔同厚度,你用厚個邊貼住個件,之後一刀就得
唔該哂ching
因為我係最近睇到好多台仔blog砌唔同嘅rg/mg等等
我本身真係想買元祖、紅渣、綠渣個d。
唔知上面三款rg點睇
利申:好中意自由
RG元祖呢未砌過細節答唔到你,可以問下其他人
我RG砌過Exia/00Q/獨角獸,呢三隻都係幾好而且都幾鐘意。

btw, youtuber 好多時會介紹好多新手唔需要既野,例如教你素組滲線素組打磨等等,將簡單既野複雜化,整多d片俾你click
如果你只係砌黎擺下,你需要既工具其實只係需要一只剪鉗。新既MG其實直頭唔洗點上色效果已經好好,跟說明書砌就得。
你呢張相似係剪唔乾淨, 有小小水口尾係度 正常剪完, 唔會有野卡到, 水平面滑一滑
你有冇試過剪入肉, 如果渣岩方法, 初初剪係會久唔久失手剪入肉, 如果你無剪過入肉代表你方法錯
Mg想買百式同自由
有諗過買埋metal build freedom 真係好靚
Metal Bulid 係無底深潭,入左去出唔番黎
荷包頂唔頂得順?
係囉, 用法係岩岩好剪哂水口, 而唔剪入肉, 就為之完美 (有時都係輕微削左表面, 但唔太影響外觀), 再入多少少就係入肉. 所以剪淨水口呢個情況無咩可能發生架...
作為打頭陣嘅rg,存在各種各樣嘅問題。

鐘意個樣嘅,推薦mg gundam 3.0。個樣差唔多,但各方面都好過佢。

我本人最鐘意one year war版。比例你最靚嘅,係對腳有啲刻線有啲多餘。
Zaku就冇咩所謂,rg版除左細節比較多之外,算係不過不失
Rg版
我更推驚mg zaku 2.0,果種超高可動同穩定性都一流。
mg版
做到呢個姿勢嘅mg/rg並唔多

老實講買rg真係要三思
先唔好講甩頭甩骨 有啲比例怪 刻線over

如果都係想買1/144比例
zaku 可以買 origin系列hg
例如突自 命運 嘅seed系hg 都唔錯,縮細版嘅mg
hg命運仲要送翼

hg 就好似越出越正
bandai 反而好似放棄咗mg條line咁
agger rx78買3.0 好過
咁多系列最愛真係自由
一隻真係夠
學到野
就咁睇rg 元祖個樣都係差d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞