歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年2月號)

840 回覆
7 Like 1 Dislike
呀,同埋佢自己拍嗰d
唔該哂
佢又開盒到完成有廿八條片
我覺得你d 水貼片 洗筆片 短而精咁幾好
模型新手,平時神剪素組>睇心情滲或畫線>消光,想問少少問題,

滲線液 我用好似好難控制咁,有時深淡不一,特別係灰色,係咪每次用都要攞棍搞一搞個底,好似每次用,都係油係面,底就有層”泥“既狀態

我用滲線液,試過爆2,3次膠,係咪要每次先噴光油先滲線好d,

第3,最近買左壽屋機娘模型,面,皮膚之類,最後噴消光定光油好d??

之前試過下玩無縫,效果都唔係幾理想,用藍蓋,點個隻好難控制
荃灣依家邊頭仲有模型鋪
一)灰色個支真係把能,微粒又大油質又差。我懷疑雙星pack埋啲B grade開稀佢出支咁既野廢物利用。
二)我勸你用gundam marker滲線筆+擦紙膠好過。
三)壽屋女啲肉係ABS。就咁由佢乜油都唔好上。上色處理好麻煩,基本上上乜油(咬得住膠既油)都會爆
四)
藍蓋即係呢支?
如果係,除非你盒野係AbS,否則應該唔啱用
說明書會有寫邊幾塊係PS同ABS。
記錯,係速乾綠蓋,
上次想進步下試新野,不過有D難用就玩左1,2盒就無左試
綠蓋係啪埋左沿住夾口搽一轉,然後用力夾埋等佢唧少少溶膠出黎。
我想問係咪用沙紙就要加水?
之前都係乾磨,見有人講開要水磨
你要做鏡面/車身咁令法就最好800打上濕磨
普通高達:不了
即係水磨會再滑d
我去開沙咀道果間偉利.
不過都係買補品多.
偉利唔係執左咩
咁你地打返上個google doc度啦
收工幫手執執先

你老母又PB
咩機?
原來係多華兹
我其實買左壽屋隻初音,
想認真少少砌,
不過啱啱睇返,好多件都係abs,我諗要買返abs專用膠水,順便買返樽橙蓋,慢慢油面算

不過我睇網上素組圖,都幾多位要補,仲要係abs黑色上邊補紅色/初音綠色,
呢個我就真係無方向點處理,
就咁買油/gundam marker,手塗係咪唔得?聽講會裂
想問下匠心社個氣泵應唔應付到噴下啲零件仔
想係屋企噴下模型但又唔想太大舊野擺係到
噴到 但慢d同成日要叉電
早幾頁有部bb戰士就係用佢噴
我一向用開龜泵
最近發現枝筆拉雞拉得細都做唔到人地寫字果種效果
噴出黎都係偏粗
有冇CHING知係泵唔夠力定筆個口徑問題
我用開hd130 0.3
updated
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞