歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年2月號)

840 回覆
7 Like 1 Dislike
NO

田宮罐噴係硝基
去買雙星lacquer thinner或Mr Hobby個隻
X-20抺唔甩田宮罐噴
洗筆
https://youtu.be/pa_fXFlLM3w
油:雙星
洗筆水:玻璃水
抺緊走杯入面啲油先
再入水谷鎗
谷完倒左佢
重覆兩三次
再係杯入面有洗筆水既情况下扭鬆支針,
前後Chok下同轉
整甩針尾(即杯後你見唔到既地方)既油
再谷一次唔見有色就得。
係噴罐啊
自膠sorry
之前聽完巴打講,買左支萬x 靈補充裝17蚊,洗油完雙星水性油嘅畫筆都好有用 最重要係17蚊 500mL 唔使慳住用

不過黎緊都好少會再用雙星油了
任何arcylic都洗得
猶其乾左個啲,水溶唔番。
咁呢兩隻係咪都唔會搞到爆膠,因為見佢都幾大範圍噴厚咗
唔會
有冇ching見過邊度仲有hirm 巴巴托斯賣,
我舊果隻做左今年拜年第一滴血
上fb招啦
想問下咩靚氣泵同筆好用? 新手想試下玩上色
我見有人推介sparmax tc 610h, 呢隻如何?
唔好用呢隻弱雞泵啦, 除非你真係唔想插線

有部老翻IWATA IS50 (即係浩盛AS176 或者 HS217), 都係3百幾人仔搞掂
水唔得 同埋就係想無咁毒先用油彩, 用得白電油不如玩返琺瑯油
油彩用Odorless Thinner (無味稀釋劑, 其實都唔知咩成份, 好似叫白精油), 求期一隻油畫牌子果D都無咩伏, 上網查過雖則無味但其實都有輕微毒, 通風使用
之前有巴打教用油彩做滲線
咁用咩thinner?白電油?
你就係要避用白電油
咁要用水開?
水唔得 同埋就係想無咁毒先用油彩, 用得白電油不如玩返琺瑯油
油彩用Odorless Thinner (無味稀釋劑, 其實都唔知咩成份, 好似叫白精油), 求期一隻油畫牌子果D都無咩伏, 上網查過雖則無味但其實都有輕微毒, 通風使用

咁白電油咁重口味咪毒到
相對上姐, 話就話有毒, 但玩模型影響唔大既, 最主要係想無味姐 D 裝修佬地盤佬日日吸都未見有事好氣好力
我買左水彩準備試 就快做到滲線
我等好天就噴光油 > 滲線 > 消光
第一次砌MG有咩要注意,骨架易唔易爆,分色ok嘛?

利申:砌過rg,hg
水彩得唔得架 用水抹? 乾左都抹得甩?
唔知啊,試下咋 第一次手油上色,咩都買黎試下
我驚你炒左要全隻洗油
水彩乾左, 如果用水抹得甩,即係好易甩, 如果唔得, 就即係炒左
建議你搵廢件試下先

油彩乾左用無味稀釋劑抹得甩, 唔會影響倒底果層油
邊隻係無味稀釋劑,有無圖 thanks
話明素組,梗係乜都唔做啦
照計順住由細no. 用到#2000沙紙磨完唔會點花。仲可以用打磨膏同拋光棒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞