歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年2月號)

840 回覆
7 Like 1 Dislike

話說想砌返模型 跟住琴日買咗rg自由
但砌出黎冇我想要嘅美感
我諗緊好冇買mg自由黎玩 因為未玩過mg
我宜家對rg已經冇哂好感
素組中嘅素組,又唔用支架,又唔識擺pose,係咁上下啦
你砌mg都係咁上下
可動性黎講mg多唔多過rg
擺pose我真係亂擺 就算將佢打回原型 我都覺得怪怪地
可動就差唔多,mg 2.0就官方魔改造型,由於設計方嘅問題,髖關節好脆弱,一個唔小心/砌唔岩就斷腳,冇砌開就唔太建議。
擺pose可以參考下人地,google 下就有。
神剪就係貴係呢度 貼邊剪一刀唔使再做任何野 (90%位都可以咁)
反而會上色就唔使神剪都得, 除非懶
RG除左UC機之外其他都唔建議買,尤其係SEED系
樓主隻RG自由就算你點擺pose都改變唔到造型差既缺點
如果你鍾意SEED系既機其實應該買 R魂或者MR魂
無錢既就買新版既HG自由,黎緊有新版HG命運
垃圾RG

btw, 好彩樓主無買RG突自/命運/正義,三大垃圾
會唔會係關個pose 事呢
點垃圾法
我只係砌過rg00
用遮蓋膠紙將件件黐係個夾到 跟住分開兩次噴左右兩面
RG 00 都還好,但造型都係好一般
上邊個三部出名勁大腳板>造型差>骨架天生問題等
拎上手容易甩手甩,過多刻線
大腳板
大腳板
大腳板
大腳板
大腳板
風格嘅野好主觀,hg/r魂果啲動畫風格我就
有人覺得hg 萬能俠好正好detail,我就覺得成隻銀屑病咁
買買買
我都同意,但SEED系就係動畫個種風格先吸引人
要有大背包翼,幼腳先表現到機設既線條,當然都有人會鍾意大河風 相反UC機就係要大腳板/現實風先好睇
如果rg unicorn嘅話 有啲人話hg rg好因為隻腳比例好啲
但係我覺得係mg隻腳長先好睇
關節要用到
冇腰力
素組你可以用手指甲整下佢,用水筆都幾ok
如果你剩咁少口水就唔好400600沙紙啦
800 1000 1500 2000咁啦

呢隻唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞