覺唔覺人愈大愈鐘意搭巴士

253 回覆
2544 Like 38 Dislike
細個覺得香港有地鐵咁撚快點解仲有咁多人搭巴士

大個左發現巴士去到地鐵去唔到既地方之外仲比左個空間自己

地鐵係快 完全體現到香港人既節奏
就好似呯呯呯 咁快
仲有放工時間地鐵真係多人到入都入唔到
返左成日工/學 身心都好疲勞既時候 仲要同班唔識既人鬥逼鬥撞咁 唔講以為係去搶錢

相反

坐係巴士到慢慢咁搖返屋企/目的地
將手機放埋一邊對住出面個窗放空諗下今日做左啲咩 諗下受左啲咩委屈 諗下做錯左啲乜 再睇睇出面好似螞蟻咁密集既香港人
覺得自己有返啲空間考思下人生

btw 唔計個d逼到仆街既巴士路線
巴士上層有位坐隔離又冇人的話贏地鐵幾萬倍
覺得電車仲正
覺得電車仲正

電車都好正
但非港島jj
覺得電車仲正

電車都好正
但非港島jj

慢到仆街.....

就算有人坐隔離都好過mtr

就算有人坐隔離都好過mtr

兩句冇衝突
覺得電車仲正

電車都好正
但非港島jj

慢到仆街.....

有時差唔多落車會好不捨
想搭耐啲 因為聽住歌睇街景真係好正
完全覺得 大左先覺搭巴士咁有feel
但可惜我都係暈車浪
明明地鐵由公司直達屋企,有時放工我都專登搭程短程地鐵去到巴士總站再轉巴士番屋企
有時差唔多落車會好不捨
想搭耐啲 因為聽住歌睇街景真係好正

呢個真
個一刻好似咩都唔洗諗咁
明明地鐵由公司直達屋企,有時放工我都專登搭程短程地鐵去到巴士總站再轉巴士番屋企

減壓一流
講得好中
尤其是出嚟做嘢之後

地鐵真係純當交通工具,送自己返屋企就算
而搭巴士會畀一個喘息嘅空間畀自己
朦朦朧朧 瞓下醒下 望下風景 就返到屋企
呢種感覺真係搭地鐵畀唔到我
講得好中
尤其是出嚟做嘢之後

地鐵真係純當交通工具,送自己返屋企就算
而搭巴士會畀一個喘息嘅空間畀自己
朦朦朧朧 瞓下醒下 望下風景 就返到屋企
呢種感覺真係搭地鐵畀唔到我

搭車至有私人時間
一心情唔好 一比老細鬧
我都會選擇行番屋企 (通常ot到十一二點)
深夜靜得黎 陣陣自然涼風 好撚正

利申 返中環 住北區
地鐵根本無任何舒適感可言
自從將冷氣較到26度之後直頭覺得厭惡
一心情唔好 一比老細鬧
我都會選擇行番屋企 (通常ot到十一二點)
深夜靜得黎 陣陣自然涼風 好撚正

利申 返中環 住北區

屌 我都係 想靜靜咁諗下野既時候都好想行
可惜我2個地方行唔到返去
夜晚9-11搭任何巴士真係一流
一直都係咁諗
總之唔想搭地鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞