[IVE] i大討論區(29)有一日SEM break

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
巴打旅遊畢業之後做過咩工?人工同工作個方面係點?依家又做緊咩工?
做緊旅行社領隊呀人工都係一萬蚊至兩萬多啲都有
差唔多兩年了如果你講緊係外遊領隊,底薪Around $2000一個月如果你講緊剩係坐Counter sell團/機票既話我諗約萬零蚊,但實際幾多唔知因為我唔係做個啲位
我都冇睇好耐了,之前睇過新既Page好撚垃圾成個死城咁,同初初做個陣差幾遠 不過又唔怪得佢地始終佢地拎緊私人時間黎Run個Page,冇義務既
未諗住呀,因為出返去又唔知做咩好,咁咪做住先囉
如果係Full Time領隊一定會有團帶,因為底薪$2000唔夠最低工資,公司唔會就咁直接補比你,佢派團一定會派到條數係過最低工資,咁當然多少就要睇係旺定淡季啦,一團搵幾錢就主要睇你帶既人數有幾多,個團幾多日,假設你帶台灣五天團,有二十人,每人服務費係$500,咁服務費其中一半係導遊既,即係你每人收既服務費係$250,但個團既收入就唔係就咁將$250 X 20 = $5000,因為呢行有樣野叫Rebate,即係要將你收既服務費其中一部分比返公司,剩低個啲就真係你個團既人工喇,咁點計呢?
$250係你五日每位要收既數,即係一日每位收$50,咁公司就會係每位每日個數扣走部分作為Rebate(我先假設係$14),咁即係你每位每日實收$36
咁團實收就係 $36 (每位每日實收) X 5 (日數) X 20 (人數) = $3600
咁$3600就係你實際今個團既收入喇 Btw Rebate間間都唔同架
咁係咪姐係話Full Time最算淡季/旺季都最少會有兩團帶?因為咁先夠補每個月嘅最低工資?

巴打帶團多數用咩語言為主?
都可以咁講, 如果帶Long haul既有機會一團, 因為一團都幾萬上落
你去其他國家咪用英文同當地人溝通, 如果返大陸/台灣咪普通話, 但唔識都有當地導遊幫拖所以唔洗驚
哇,都幾好喎
主要怕其他國家語言唔識同英文唔太好
係架, Long Haul其實好撚好搵, 但事實上冇咁易帶到
到你帶Long Haul先諗啦, 東南亞衰極都有導遊幫手
因為好多人爭定點?
其實係咪睇佢比咩job你去㗎咋?巴打帶最多係邊幾個地方
你大學生而公司又睇得起你咪可能兩年左右就帶得,唔係就可能五年都未到你都有機會
東南亞,星馬泰台灣大陸最撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞