新手爸爸苦水區

286 回覆
197 Like 15 Dislike
女人生仔係搵條命博
連登男人一邊話老婆唔體諒自己,
有冇諗過自己咪一樣冇體諒老婆?
但就將所有野同責任都推到女人身上

湊仔湊得唔好又係女人責任
太諗個仔又係女人責任
男人就只係被迫害
永遠係受害者

推下個新手爸爸平台
申利:藍絲
一單還一單
搵命博唔代表可以唔無時無刻無理發癲
剛生完有脾氣正常,男人要就下
但兩年三年以後都係咁就唔合理啦
仲有小朋友睇你做一次學得多過你講十次
個女人不斷無理取鬧,小朋友都會態度差,情緒管理差
日後會不斷碰壁
又要起身餵奶 跟住又嘈左兩句 日日訓得3個鐘 尋日講明今日可以唔洗理照訓到返工 因為返工盅眼訓咩都做唔到好辛苦 咁之後佢又講個個都辛苦眼訓嫁啦 唉 我忍
其實老婆生完性格變左另外一個人已經係確定左產後抑鬱
有抑鬱既人唔可以當佢有正常思考能力既人咁看待
點解仲要係到講佢點樣唔體諒?
如果個腦仲識諗體諒就唔會轉牛角尖、情緒控制唔到、抱個b一齊自殺

我諗極都唔明點解要放任個老婆抑鬱再繼續加重,
唔帶去睇醫生,最後搞到自己都抑鬱埋一份
跟住而家又出門口返工
你生過仔未先
利申老母就話有說服力啫
成日利申藍絲都唔知博乜
呢d對話冇意義,我話生左你又話個個都係你咩/你以為自己做到之麻.....
但我可以講個事實你聽
你可以不斷縱你老婆/你老婆可以不斷無理取鬧
你可以就佢,但你既仔女唔會就佢
仔女會識分係媽媽好好,老竇都走左去;定阿媽無理取鬧鬧走左個老公
到仔女青春期,都會有樣學樣,鬧得惡過你
做唔正確既事唔會無後果架
Know that feel

利申
囡 九個月大
當你開始諗讀書既野時 會變到得返20分
Know that feel
完全明白樓主(我個名)
連放十日侍產假大假,日日困獸鬧,無覺好訓就梗局,無胃口、心情抑鬱。坐起梳化喊出來,差唔多天黑就開始驚夜晚要車輪戰。唔怪得人地話返工仲輕鬆過在家

老婆變老虎。男人湊仔無女人咁叻,一唔合佢心意就比佢爆

私人時間sorry無,得細路訓左果一陣。

前日坐車見到幾個廿歲左右既男仔拎住籃球鳩up24笑哈哈, 我就一條佬揹住個B坐關愛坐,心中感慨萬千呀⋯⋯果然失去左先會珍惜少年無酸無慮既時光

多謝樓主呢個圍爐post
老婆話要生第二胎
我口話ok,但心係唔撚想
唔想再經歷初生個幾個月果種痛苦
而且湊兩個唔係經濟問題,而係心機時間都雙倍
我無信心應付兩件

但又唔夠膽講出口。

佢大家庭出身,話獨生仔女會好悶無人陪

你做得好啱,聽完唔舒服就行開下吸啖氣食個早餐或者上嚟同朋友「腎」下,放鬆啲,當佢唱歌,聽完消化咗好與壞,都唔好擺喺心影響感情,bb仲細,遲啲仲要面對讀書同管教問題,總之大家有商有量,唔好為小朋友嗌交傷感情
慢慢多苦主加入,歡迎新爸舊爸
聽完啲三姑六婆講嘢仲大獲
加油呀巴打
雖然我未結婚未必明你,但都想比D支持你
我老婆俾BB 喊一陣都唔得

佢自己或會叫我立即衝過去睇

其實某程度上我覺得有啲寵壞咗個B

我有同佢解釋咁做可能會寵壞個BB,所以我響原先開post 第一個回覆話,”不如俾佢哦下,郁下,可能個B會瞓返”⋯

不過算啦,無論我點講我老婆都唔會聽入耳
其實我都好懷念我哋以前二人世界嘅時候

本來未有小朋友前,一路相安無事,無乜嘈過

宜家每隔幾日就嘈一次,真係令人又疲倦,又心煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞