新手爸爸苦水區

285 回覆
197 Like 15 Dislike
剛剛又被老婆趕了出家

見就快返工,于是早早落去茶餐廳食個早餐,順便開一開呢個post

佢話我唔識照顧BB (約半歲到)

剛才BB在零晨時係咁郁,我見太太係咁起身照顧,塞返BB奶嘴tum 佢瞓,來來回回幾次,我不捨,只係講咗一句,由得BB先,可能郁郁下佢就會瞓返覺

點知佢就突然發脾氣,一輪咀,話BB踢咗被點可以唔照顧,凍親點算,又話我點做人老豆等......我知佢又開始嚟料,我唔出聲,我估BB可能都係肚餓或者口渴,我就沖奶俾佢飲

當我響BB床抱起佢時,打算坐定定餵佢奶,佢又開始B Li Ba La 係咁講,話我無幫BB 著返件外套,又話我凍親BB,其實我當其時都未坐定,而我身邊又有被,可以包住BB,未坐定就已經被佢話

餵嘅期間又係一輪咀講講講,BB唔可以凍親bla bla bla ,又話試下我無被嘅滋味係點,仲攞走哂原本蓋緊張被

我餵完奶後,見都差唔多6am,所以提早離開屋企透下氣,發下呢個post

呢半年來自從BB出世後,我覺得太太變咗好多,變得好恐怖,我唔知各位巴打老婆係咪個個生完都係咁......我太太本來話生兩個,但我見佢情緒反應咁大,真係令我大大卻步

我呢半年過得好辛苦,不輪精神上同肉體上,亦都感到有點後悔自己做乜要結婚生B.....

個個身邊的人都話我太太咪仲辛苦,又要生又要照顧,返工都話有假放,照顧小朋友係24小時......

我真係有苦說不清,其實我都好辛苦,但好似無人明白咁
第一胎係緊張啲,老婆全職湊?有無其他人幫手啊?
全職湊

外父外母有時會過嚟幫下手

我明白係緊張啲

但似乎有點過份緊張咗囉
冬天bb可以著多一兩件衫訓,無咁易冷親,再唔係就買件睡袋入bb入去,包暖

我自己都兩胎,我仲要返工,其實都慶幸有返工,唔駛全職湊,因為日日對住阿b真係好攰同埋無乜人可以傾訴

半歲都會辛苦啲,因為仲細,去到一歲左右就開始好玩架喇,識坐識叫爸爸媽媽

你同老婆傾下,可以就搵時間兩公婆拍下拖
有時要提醒老婆,唔好唔記得你先係陪佢過世既人,比啲關懷,有困難一齊想辦法解決下。
無架啦 女人一生咗仔就唔會記得自己有老公架啦

因為佢淨係會記得自己係媽媽

D 荷爾蒙會搞到佢成個人變哂

如果享受同老婆恩愛嘅話 千祈唔好生

你已經太遲 個女人以後都唔會變返你老婆

而做爸爸除咗頭幾年個 bb 幼兒階段開心 d 之外

之後你預咗大把苦要受

不過 d 人洗濕咗個頭 梗係會話整體甜多於苦

未生嘅 睇路啦
都知道嘅

呢排好彩嘅係,工人姐姐剛到步,不過仲要花多少少時間教佢

最後一句我有同佢講呀

我話:仔大仔世界,當個B一大咗,佢有自己嘅朋友或者女朋友就唔會再理我哋,我同妳先係過一輩子

不過佢近來又唔記得哂我同佢講嘅嘢

呢半年自從有個B,多咗好多爭執,我哋之間嘅感情真係減咗好多分

如果100分為滿分,我諗我哋宜家剩返40分
其實我近期都物色緊一啲自殺都可以賠嘅保險

亦都有意無意地交低一啲身後事包括我銀行ATM 密碼、網上戶口用戶名同PW 等

至少希望如果有一日我撐唔住,佢哋都唔會太辛苦
咁又唔得 未生你可以唔生

但生咗就有責任 男人嚟 都要頂硬上

無計 做完決定就要負責任
頂住,其實呢個時候最辛苦一定係爸爸,但身邊d人係唔明白

你老婆應該係產後抑鬱,盡量令佢情緒開心返,如果再落去就好嚴重,例如家務上幫下佢,如果你好後生就表現成熟一面俾佢睇
我一路都撐緊
我都覺得佢有

但佢自己一路都話無事...

家務我已經都有做,買餸、洗碗、煮飯、洗奶瓶、洗衫等

但佢都可以為一啲小事(我有啲細節無做或者做得唔好)發脾氣

我唔敢話自己做到100%,但至少我都盡力去做...但出嚟結果好令我心傷
唔駛咁灰喎巴打
保險係要既,不過唔好諗住做傻事

老婆全職湊係好辛苦,有無試下你自己湊阿b,比老婆出去去下街同朋友食飯抖下?

其實大家之間多左個b,需要忍讓下,同埋互相體諒,我知講就易做就難,我湊兩個都有攪唔掂會發下脾氣既時候,平時老公乜都唔理,對住部電話,我發下脾氣佢就會主動幫下手。

你問我既話,生兩個其實真係好過生一個
不過當然係你兩個都要鐘意小朋友同埋應付得到,你個b係咪仔黎?試下如果係生個女,你就會唔同,到你緊張...
巴打係一個好老公好爸爸
佢就有啲奇怪,現實佢無乜姊妹或者真正朋友,但Facebook 就add 咗好多果啲所謂”朋友”,佢係一個好受外界影響的人

同埋講起生多一個,佢就係成日睇到Facebook ,”咦,阿邊個邊個又生一個喇喎/阿邊個邊生咗個twins呀”,成日向我明示話要生兩個

我就覺得唔係人哋做乜我哋又要跟住做囉,我話其實我哋一個已經夠哂數

有時佢見我講得咁決絕,佢又準備想嚟料,我見勢色有啲唔對我亦都有讓步咁講過嘅:”如果下一胎係100%生女(因第一胎係仔),我就會生囉(但生男生女呢啲邊有100%呢)

其實最主要係因為經過今次第一胎經驗,主要係佢俾唔到信心我 - 佢嘅情緒變化嚇怕咗我,同我當其時佢仲係女朋友/未婚妻身份完全變咗另一個人

呢點先令我覺得好恐怖
唔敢話自己係好爸爸

但我確實想做一個好老公

因為正如我先前所講

夫妻先係對一生一世

仔女大個咗佢就會有自己世界/家庭

為何要為咗一個將來終有一日會離開屋企嘅人,而要逼走一個本來陪伴自己長相廝守嘅人呢
見到你咁講我都好驚
同另一半都幾sweet感情幾好
兩個人都會想生小朋友
仲成日諗有左小朋友會幾幸福咁
但見你咁講個荷爾蒙會搞到女人成個人變晒
我就好驚自己生完真係會變到你老婆咁
如果你宜家都識得驚,咁都好啲

至少呢個係一個警惕,警惕自己將來重心唔好太過focus 響BB 度

我哋事前就疏忽咗呢一點,心理準備不足,導致宜家關係很差

我知太太照顧BB辛苦,佢很多埋怨,我選擇忍受

我無乜地方可以宣洩,我響屋企有時透氣得大聲咗啲佢都話我個人負面,話我成日唉聲歎氣,話我無俾鼓勵佢,叫我走開

可能有連登巴打會話我咁無男子氣慨,丟男人嘅面,所以現實生活我都唔太敢同身邊啲人講

我自己係單親家庭,所以我唔想自己行返以前自己爸媽舊路 - 離婚收場,所以我宜家係為咗個仔撐住...
巴打係個真男人 為家庭同另一半默默忍受、付出同承擔
我都有啲後悔結婚生B
簡直有種坐監既感覺
放工放假無得去玩
喺屋企又受氣又好多嘢唔做得
睇字都覺得你好大壓力好辛苦
我同另一半都係單親
所以更想有自己一個幸福既家庭
雖然女人生小朋友都好辛苦
但我覺得點都唔可以忽略老公既辛苦
最重要都係兩個人既溝通
死忍都唔係辦法
我無人可以傾訴,我亦都唔敢同身邊嘅人講,所以只能收埋自己,想讓時間沖淡,但奈何每天我到過住戰戰兢兢嘅生活,唔知自己幾時又做錯嘢令佢唔滿意,搞到壓力好大
佢都會出去搵嘢做嘅

我都同意如果長期響屋企照顧個B係會令人痴線

所以一定要有其它寄託

另外奉勸各位將要/考慮要生B嘅巴打:

記得響你太太懷孕差唔多第四、第五個月好搵定工人姐姐喇

我有點後悔當初點解唔一早搵

如果當初我一早搵定,可以令佢早啲出返去投入工作,唔駛留響屋企胡思亂想,都唔會搞到好似我哋今時今日咁嘅局面
以前單身會羨慕人哋成雙成對,幸福一家人

到咗自己結咗婚生埋B再望返自己身邊單身朋友可以呢度去果度去,就會覺得自己到底響度做緊乜

唉,總之人就係犯賤,永遠唔會滿足
溝通過,不過佢好快會唔記得咗

我唔怪佢,因為自從有B後嘅日常瑣事太雜太多

唔好話佢,佢有時同我講嘅嘢我都記唔曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞