Poly入 有冇人試過appeal de-reg成功

324 回覆
2 Like 98 Dislike
#搭單問得唔得
嘩咁多人dereg邊緣... 咁我想問差一科F左畢唔到業睇過exam script 差11分先合格,appeal有無機
搵過program leader 都唔係好想幫我...
聽日fyp interim present都未撚做完...好灰...求鼓勵
1.8x 好難想像都補幾多科先上返2
而家唔係department話事好難救得返
個堆所謂既appeal程序都係做樣 佢話唔得就唔得
諗定後路啦 應該都好大機會救唔返
其實我地呢d係咪病黎
我成幾年都好似行緊係條玻璃橋上面
下面係萬丈深淵 冇任何野承托
但時間又不斷推自己成長
個人好唔踏實
唔知道行前為乜 淨係知唔行前會死
個人冇目標 冇意欲
淨係知我要讀呀 搵份好工啊
為屋企人同愛人生活打拼
但完全搵唔到自己實質ge生存意義
簡單黎講 我連令自己開心ge方法都冇
好壓抑 好無助
呢度既人究竟明唔明appeal係咩意思
appeal係上訴覆核
係睇有無冤枉dereg/fail錯左人
如果白紙黑字證據確鑿都知係唔夠分
appeal你認為可以改變d乜?
俾你唔洗defer咪即係同全世界講F左都照畢業?
盡r 你有其他科 r埋
你果科唔得姐
其他可能up到grade
全部搵subject prof 全部retake
你依加咩都要做
唔係的話就又拖一年
你個case輕d
希望巴打你都逢凶化吉 化險為夷
好,你都加油
加油巴打
盡力 呢兩個字 好重要
我今個sem求其一科f 拎到D+就上到2
因為我果科係retake 分子加 分母唔加
多謝巴打留言 我會盡力
我明個意思 我明個機會率
但你叫我唔去試
我始終會想試
好多人都冇認真諗過 或者去到老左先會諗 生存意義呢個問題
你依家開始諗呢個問題已經好好了 但呢個問題好複雜
亦都冇標準答案 係一個主觀定義 所以冇咩好討論
至於令你開心既方法 呢樣又係好複雜 尤其你話得你一個去面對
不如由小事入手 例如整理自己儀容 執下野 睇段片
慢慢調返過黎先 之後先再諗想做既野
我真係唔知
行咗鋼線好耐
好在我冇諗過輕生
我覺得只係自己未搵到
而唔係絕對搵唔到
1.85多數無行
我會試下
r prof升grade
r 俾我再讀一個sem
r gap year...
見到你講到咁大決心要改變都祝福你既
但有冇諗過凡事都有代價
「我主要原因係逃避去溫書
個人冇目標 行屍走肉咁」

You'll pay for what you've done.
同為poly 返完學4點半直踩part time到12點
攰到死返到屋企咪又係要溫書
窮唔係藉口, 懶更加唔係
眼見啲人死吊爛吊唔想被踢最尾都冇乜好結果
今次俾佢地升到 下個sem又繼續自我放逐
咁不如唔好哂錢哂時間
巴打屌得啱
我都知自己問題係邊
所以今次真係大徹大悟
身邊好多人都屌到我反皮
亦有同我講道理
我全部都受教
只想爭取返個機會
去重新做人
非常同意, 真係窮既人就唔會咁懶, 咁多藉口啦
好多時d intern / fg 以為自己吹到個故仔好完美就扼到人, 出黎做番357年野既人一睇就知滿口大話
樓主d 19藉口, 我係個professor 真係會覺得你當我弱智

利申: 10年前u grad, 屋企好撚窮, 要狂番pt 搵錢
一個星期番3日學, 番3日pt, 再幫人私補半日, 半日拍拖
我係不成材
我好希望有巴打一半
盡心盡力做好自己
機會幾時都係留畀有(充足)準備嘅人,你無好好準備而家咪無機會畀你翻身,今次明顯係大戒,你做足準備就睇吓個天仲畀唔畀機會你

老實講,連續三個學期唔過2.0其實真係好差,根本都唔需要咩解釋,除非係大病病足一年返唔到學考唔到試,不過呢個係叫因病而Defer
巴打我知自己真係好差
我只能去盡力做好自己應做ge事
其他聽天由命
加油啊巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞