Poly入 有冇人試過appeal de-reg成功

324 回覆
2 Like 98 Dislike
你同program leader關係好好?
洗唔洗r
Thx 我望望
As149 form 同programme leader傾下
多謝絲打屌醒
我咩方法都會試
只想依加盡力
搏到個機會重新做人
Ysys
係要連續2個sem cgpa 唔過2同第2個sem 唔過2?
連續3個sem唔過2就可以踢
Or連續兩個sem gpa唔過2 and cga唔過2都會踢
不過我唔係中呢個
講真,有時摺幾多拉巴、上幾多堂都冇用。買書睇最有用。
其實真係病可以defer
但係照考柒左就接受dereg把啦
人人講兩句就唔踢
咁每年踢左果堆人係邊度黎
個日約佢見面係第一次見佢,但佢話睇過我啲成績,知道我咩情況,我問左佢一句可唔可以幫我寫信,佢諗都無諗就say yes 其實真係好多謝佢
真係病
可以defer點解?
好多時notes 只係講果科重點,但唔係full picture。要睇書先知成個flow 係點,會明好多
希望絲打都可以appeal成功啦
Ysys 受教了
其實可以申請grant loan
學業點都重要過PT
我主要原因係逃避去溫書
個人冇目標 行屍走肉咁
Part time除左交學費同生活費之外
搵夠就得 冇長遠打算
户口成日得3位數 朝不保夕咁
主要係個人有問題

依加反省返自己究竟係度做緊d乜
想要d乜 目標係乜
我唔想再浪費時間 想追返自己失去ge野
9成係唔洗考試本身都肥essay/pj/attendence唔夠
所以先補考都慳返直接肥條柒頭啦
一係就過左考試時間先睇醫生同請假
咁就有醫生紙都無用
樓主柒頭自己諗下衰邊樣所以人地唔俾你補考啦
我有fd同你一樣
佢appeal成功
雖然具體唔知佢點appeal,但好似email department head 求情
封email 最緊要表示出你有悔意同有study plan

但我個fd 最後year 4 quit埋U 希望你唔會啦
病到讀唔到書要養病咪自己申請停學defer一兩年畢業囉
轉左新制根本上dereg 99%都無得救
你仲要得1.8x 唔係既話求9個professor俾高一個sub grade你拉返就有可能
可唔可以分享多d or同個frd講我想搵佢幫手
食餐飯傾下我應該點做
哦 我係果日病到落唔到床姐 冇咁嚴重
睇醫生都係夾硬頂住個肚去睇
我都試過呢個階段 一口氣drop晒唔想讀既科
或者最後一刻 幾個鐘前先溫書
發覺逼唔到自己學一啲唔想學既野
最後我係有一個sem只係reg三科 全部係自己有興趣既科
之後日日寫日記 記錄見過既野 小事大事都好 寫低佢
慢慢個人諗通左 讀一啲唔想讀既野 當佢係工作一部份就算 拎完分就88 依家算係控制到自己 唔知幫唔幫到你 不過過程黎啫 唔洗咁擔心
感謝! 我會去求prof
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞