中大討論區第三十六回之放gpa了你們應當悔改

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
試過第一個Sem 1.5 第二個Sem 2.5 拎進步獎
係唔係個個都識 感謝ching
有冇得yr2 trans major 去cs? 定係仲難過3.9 gpa
點解一定要去讀cs
個人志向,我由中四開始已經攞中大cs做目標,又同兩老講自己會努力讀到cs,而家咁嘅grade我真係唔知點... 好似以前嘅野全部都係哂氣
今個sem讀
roommate take過
我聽講最低嘅case都有3.05 gpa
咁巴打加油
通常year1想入CS都係兩類人
1.聽講cs係神科,唔理3721,夠gpa就揀
2.真係對cs嘅野有興趣
第一種真係好危險,year1得科java係叫做同cs有關(唔計賤數同1110)個個以為搞得掂java就搞得掂cs。跟住上到year2就比2100收左皮
course number係咩 搵唔到
仲點加到油... 派完sem1 grade知道自己幾乎冇可能讀到cs就已經頹咗,最難受就係喺明知點努力都冇乜可能達到目標嘅情況下都仲要讀埋sem2佢,呢下先攞命
其實揀左major再trans去cs會易啲,而家唔得,咁多個sem,咁多次機會,比心機一定得嘅。你如果take左cs course可以R下cs professor傾計了解下
第3次F先會

我個fd就係Year 1 GPA唔夠

佢揀咗CE然後再Trans 去CS
CE唔好咩
始終focus 唔同嘢

雖然可以take CS Course但係要讀好多硬件嘢

特別啲淨係鐘意Software嘢人會覺得好辛苦

同埋Grad咗同CS爭工都蝕底啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞