中大討論區第三十六回之放gpa了你們應當悔改

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
佢出咗個專for瞓覺嘅耳塞,好似話有遮噪鬧鐘功能 或者有啲入耳式耳機,我成日戴住瞓 利申bose打手
喺cusis邊度睇grade cusis and my study?
一絕rm
不過佢連自己鬧鐘都聽唔到
好彩我今個sem時間同佢差唔多
幾點會出gpa
但佢消音原理係乜

因為我個問題係間宿而家冬天 大家都會開窗 咁就會有氣流入間房

所以閂門果陣會好大力啪一聲 有時真係嘈醒左

加上我地宿係舊宿 可能有新書院D宿係有個彈弓拉住道門

夏天呢知問題可能會好D因為大家都會閂窗開冷氣

所以bose個耳塞可唔可以消D Abrupt既noise
哇 屌
唔會啦
因為我都係依種人嚟
鬧鐘嘈醒成家我仲訓到冧一冧
不過佢嚴重過我
鬧鐘既作用係叫醒roommate然後再叫醒自己
你係用佢app d 音樂消
定係唔播都消到?
我final 係叫屋企人叫醒我
我信唔過自己
我嘅見解,唔知啱唔啱

消音係將收到聲音嘅wave成個掉轉佢,同時間播返出嚟,就有destructive interference,試過一路搭地鐵一路開住消音,基本上會冇咗八九成噪音。不過消音對高頻嘅聲音效果冇咁明顯,原因係個耳機消音唔係即時,有好短好短嘅反應時間,越高頻嘅聲音就越難消到。因為佢消音唔係跟據個pattern去預測有咩noise,所以突然嘅noise理論上都應該消到

不過嗰個瞓覺專用耳塞好似係剩係隔某啲頻率嘅聲音,佢哋覺得幫助睡眠嗰啲就唔會消喎
唔播都消到,只耳開著個耳機就消到
*只要
搵日落bose 專門店問下先

話晒都成2000蚊

不過真係有用既話就好正

慢慢要等到2點 全部人唔再出出入入 無人沖涼先訓得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞