[你問我答][2]我係巴基斯坦人

488 回覆
39 Like 32 Dislike
巴打,我以前做過法庭文員仔
做bail呢part,成日見到印度巴基斯坦人申請bail
聽前輩講punjabi同urdu基本上互通
好多時警署落口供用punjabi interpreter
但上到court用urdu都有

實情係點
我之前有幫過印度家庭補習,覺得好多小數族裔既都好努力讀書 不過我幫既個個家庭有4個仔女。。。但只係爸爸出去工作。。其實你地係咪都通常係男人出去工作,女既就唔會?因為香港有好多係雙職家庭
我之前有幫過印度家庭補習,覺得好多小數族裔既都好努力讀書 不過我幫既個個家庭有4個仔女。。。但只係爸爸出去工作。。其實你地係咪都通常係男人出去工作,女既就唔會?因為香港有好多係雙職家庭

傳統思想係咁 有錢新一代就好d
巴打有冇殺過人

同埋我既學生都第三代,係香港土生土長。識講廣東話,係主流學校讀書。但係學中文都始終對佢地黎講係有難度,其實困難在於咩呢? 因為佢爸爸有時都同佢地講中文 因為有時見佢細佬寫中文字寫黎寫去都唔識,你地個陣係點學? 有冇咩方法
如果廣東話羅馬化會唔會易搞啲?
有冇玩書院活動/住宿

我有試過叫佢地用自己既語言係d中文上面寫拼音 但都好似唔work 所以想問下南亞巴打有咩心得

我有試過叫佢地用自己既語言係d中文上面寫拼音 但都好似唔work 所以想問下南亞巴打有咩心得

香港冇教有系統嘅拼音
即使粵裔嘅我地都唔多識用
所以好難搞
除非政府大規模推廣

香港冇教有系統嘅拼音
所以好難搞
除非政府大規模推廣

我冇教佢拼音,只係叫佢自己用印度文拼每次我就逐個中文讀,佢自己逐個拼
有冇玩書院活動/住宿

同埋我既學生都第三代,係香港土生土長。識講廣東話,係主流學校讀書。但係學中文都始終對佢地黎講係有難度,其實困難在於咩呢? 因為佢爸爸有時都同佢地講中文 因為有時見佢細佬寫中文字寫黎寫去都唔識,你地個陣係點學? 有冇咩方法

我見d中學同學死背多

我見d中學同學死背多

咁你自己呢?

香港冇教有系統嘅拼音
所以好難搞
除非政府大規模推廣

我冇教佢拼音,只係叫佢自己用印度文拼每次我就逐個中文讀,佢自己逐個拼

咁會有個問題
就係如果佢原本個語言係無嗰個音嘅話佢會學唔識
例如母語潮語學粵英北語會無f音
母語北話學粵語會無oe(as in 兩loeng)
或者學拉丁語系個彈舌r音咁
而呢種情況多數係大人學外語先會出現
如果幫人補粵語嘅話,由其係教細路,最好用返標音系統教
政府梗係唔想推廣,直頭想推北話滅粵語添,唯有我地開始做

我見d中學同學死背多

咁你自己呢?

我父母都識中文 好難作準
平時打丁丁同鄉多定香港人多?
你地係屋企食飯果啲係咪真係咖哩為主?如果係係咪真係有齊咁多香料 想買黎煮,自己入去果類鋪頭會唔會因為唔係南亞人覺得奇怪
食錯杯麵足以崩潰 回教徒搵食艱難
https://lihkg.com/thread/102447/page/1?ref=ios
how see
https://lihkg.com/thread/102447/page/1?ref=ios
how see

係幾慘 好多時被迫食齋
你地係屋企食飯果啲係咪真係咖哩為主?如果係係咪真係有齊咁多香料 想買黎煮,自己入去果類鋪頭會唔會因為唔係南亞人覺得奇怪

我唔係不過好多中學同學係
有配好一包包賣既 如果你唔係成日煮
唔會被人望啦華人成個香港都係啦
平時打丁丁同鄉多定香港人多?

Japanese or hongkoners homemade or blonde teen
我做過少數族裔小朋友啲case
佢地雖然響香港出世,又讀香港學校
但打起交上黎真係好似癲狗咁狼死
我知係父母管教問題
但佢地父母又扮無野
你可唔可以解答下點解巴基斯坦(仲有佢啲印度朋友)會打交打得咁勁?? 十歲人仔ja wo
巴打,我以前做過法庭文員仔
做bail呢part,成日見到印度巴基斯坦人申請bail
聽前輩講punjabi同urdu基本上互通
好多時警署落口供用punjabi interpreter
但上到court用urdu都有

實情係點

我以前做過啲巴基同印度小朋友係溝通到
佢地話兩種文好似
how see

係幾慘 好多時被迫食齋

我有次買左啲有Halal標誌嘅軟糖比班印巴細路食
有個食完以為唔係Halal, 問我係咪有肉(骨膠?)
我好記得佢當時好撚驚果個樣
我都嚇撚到標屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞