供儲蓄保定供股票好?

222 回覆
29 Like 8 Dislike
成個行業嘅制度有問題
你供緊啲咩先

如果係儲蓄其他無野需要跟
仲有張19 101單,連停供都要自己搞
當蝕咗就算
101 伏到仆街
其實同邊個買
係真係睇你眼光,要時間去證明

同朋友買一樣會有唔熟唔食既情況
你估佢唔會賺你錢咩

同唔熟既人買
戒心多可能問得仲清楚

真係信唔過人
自己上網買 或者 考埋牌買
無人可以呃到你, d錢保險公司收哂咁解
但唔代表佢要平賣比你

係度出沒開既 agent 都知
想正經係度兜 d 生意做 (床單另計)
其實同樓主寫文賺少少廣告費 or 人流一樣咁難
為興趣答下,唔係齋留 tg, 叫有交待 la
前年買左 一年後agent 唔做換左人跟 我唔覺有咩問題
Cigna Return 108
係一種可以拎返錢嘅醫保啫
其實係同可以拎返錢嘅人壽保險一樣
如果你到時有病歷你就要keep住繼續用呢隻,繼續10年10年咁樣續保
我就建議你買個普通醫療保險就算,睇返自己本身有冇公司醫療如果有就可以選擇加個top up或者玩中高端醫療即係有墊底費嘅保險都可以
Top up: ftlife or cigna都可以既
普通醫療 : fwd揀易保、ftlife摯康健或者Cigna choice,Fwd最基本計劃就係25萬內全包,不過佢同ftlife都係做唔到出院免找數呢個效果,如果想做到就可以揀cigna choice,冇分網絡醫院嗰d,隨便一間醫院都可以去
中高端醫療:Cigna elite ,呢個範疇入面最平靚正係佢,基本上除咗薦底費之外咩都全包,係冇新式嘅癌症療法(免疫療法、荷爾蒙療法呢d),其他都包得足
危疾就睇你有冇預算,如果冇預算就就咁買定期個種,最重要都係買足額,要足100萬額先會足夠
如果有預算就可以考慮儲蓄危疾,ftlife 168或者中人壽自選都唔錯可以考慮,不過168就會保費最平同包最多病
投資方面呢度大把勁人,可以參考牛熊巴打佢地既建議去做
可以參考我上面既推介
如果有能力做到嘅,上面幾隻會比較好
好,睇睇先

但我唔想擺錢起中國公司,會考慮返英或美資公司
Generali咪意大利公司
如果你鍾意大品牌,aia同manulife都會啱你,個人就會鍾意manulife多d,感覺上佢個邊cs幾有禮貌同plan算係不過不失
Massmutual 就真係做年金為主,年金來講佢稱得上係月供方面做得最好嗰隻,不過如果作為儲蓄保去使用就唔係好適合,呢個可以注意
好似最近個個post我見到巴打同我都會留言答下問題
有時搵生意都係其次,有緣覺得岩傾咪可以做客
最重要都係答到人問題,將人地唔識嘅概念搞返清楚先係最想做到個樣
最怕人係咩都唔知on99咁亂咁買,又一知半解都唔知自己其實係買咗咩,有事上嚟又唔知點好,咁就最大獲
係到答問題覺得答得有錯都大家可以指教下,咁樣我地自己都會學到野
唔知你做咗幾耐啦
其實形象差咗就係差咗,唔係一時三刻解決到
再我之前嗰單CEO 照胃鏡單野,其實都講咗香港私家醫院其實最主要都係搵保險公司錢
私家醫院對高端醫療plan就開天價,就搞到你公司條款就越搞越緊,最近幾單仲上晒新聞
最大間唔代表最好同最穩陣,賠付比率最高都唔係你公司
唯有等你公司將來出到個王牌產品,好似168 或者揀易保咁,個情況應該會好d
我尊重樓主嘅比例分配
你所講儲蓄保險嘅穩定同保障亦可以被接納
但要強行去爭論,月供股票都有血本無歸嘅機會嘅話
保險公司一樣有倒閉嘅風險
而中電、煤氣、電燈等公用事業
因其壟斷地位,穩定性不見得比儲蓄保險低

我仍然非常反對將保險與儲蓄混為一談
作為投資人,應該清楚分辨每項資金投入嘅目的
保險就係保險
將其說成儲蓄,有自欺欺人之嫌

過往有保險人同啲客講
你儲住筆錢攞唔到咪方便自己唔會亂洗
坦白講,鬼話連篇
咁個客買咗藍籌之後攞紙股票放入保險箱
都做到同一效果
好簡單,制度上前一個人收咗大部分佣
下一個接手嘅無肉食,咁由得你張單唔理
遲啲寫多篇再討論
不過我都同意你嘅觀點
我會覺得投資嘅意義/目的係值得探討、討論
個人相信,投資係利用資本
提升個人生產力嘅極限

個人生產力,因著我哋嘅年紀、知識水平、經歷
會有極限、以至倒退
但相反,資金作為客觀嘅工具
卻沒有此方面嘅限制

而承上,對回報率嘅追求
係源於我哋未來生活嘅需求
保括退休、子女教育等方面
故需要係我哋生產力下滑前
累積一筆足以平衡、甚至超越我哋生產力嘅資本
讓我哋嘅生活水平,不因年齡嘅限制
收入嘅減少而大受影響

如果沒有𨤳清投資嘅目的(Objective)
投資人將難以按自身目標(Target)及風險承受水平
訂立適合自己嘅策略、組合
經濟學嘅角度
早買早享受 遲買可賺利息
金錢上有分別
但utility可能一樣 甚至前者高啲
其實有上市+牌頭大好難派唔曬。
好耐無回post 見到有人都pm左我但覆唔到,
有咩就tg交流吧
https://t.me/Ron499
友邦 保誠 都算係咁?
想問下如果YTM已經4.3% (我係IB唔知點check)
如果我buy @ premium/discount都好 係咪總之hold to maturity就等於我買入價既4.3% return?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞