供儲蓄保定供股票好?

222 回覆
29 Like 8 Dislike
債券ETF / FDIC-insured CDs 好過用儲蓄保
睇過yield curve同brokered CDs既rates

5年期美國政府債yield: 2.53%
5年期美國通脹掛鉤債yield: 美國通脹率 + 0.9%
5年期CDs yield (用TD check過): ~3.25%
中期投資級企業債ETF (VCIT) (平均7.3年期) yield to maturity: 4.3%

債ETF流動性比較高可以隨時買賣
政府債零違約風險
CDs息率高d不過lock死你咁多年,如果提早賣出要折讓賣
投資級企業債有少量違約風險但係唔高
CD 要lock 幾多年?

市面有d 短期儲蓄保lock 3年
每年已經有3.3% 回報
CDs由1個月到超過10年期都有。其實等於定期存款只不過個名唔同。
儲蓄保入面肯定有投資落企業債去增加潛在回報。

如果你講3年期
check過CDs大約3%回報
短期企業債ETF (VCSH) 個yield: 3.6% (平均2.9年期)
痈108咁多
尋日有個保險佬sell我101
有個問題,
interest rate 上升,bond price 跌,bond ETF要維持duration,所以即使部分bond價跌,都要照賣,realise capital loss。
這樣的結果與直接購買債券有很大分別
債卷只要hold until maturity, loss is just time value,
but for a bond ETF, they dont usually hold bonds until maturity
so in a rising interest rate environment,
capital loss from falling bond price have to be realised
要小心基金plan!好貴
tg: waibb
巴打嚟傾下
巴打add我tg傾下
waibb
理論層面上債券ETF既initial yield同subsequent return的確可以好唔同
不過實際上只要持有年期足夠長,其實大家都係差唔多
Source: https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=150865
你買咗邊幾隻
我都諗緊買唔買好
我睇緊vanguard corporate bond
Medium-term
回報點計都係供股贏喎
你想要埋保險作用先考慮供儲蓄保姐
供指數嘅話 我都同意供股贏
但供個股就另一講法
https://www.etf.com/sections/index-investor-corner/swedroe-credit-risk-worth-it?nopaging=1

https://www.etf.com/sections/index-investor-corner/swedroe-understanding-tips?nopaging=1

我覺得你可以試下睇下呢兩篇文章,不一定要全盤同意作者寫既野,但係睇完之後應該會對Corporate bonds、treasuries、TIPS、CDs呢幾樣野有多d了解

另外可以去portfolio visualizer玩下,其實investment grade bonds同一個10/90至20/80既資產配置幾類似
今晚睇睇先

我諗緊好係將10%-20%轉落bond etf長揸
其實玩開供股既人,好多都係供藍籌、公用收息股
應該都穩陣
好難講
例如匯豐
讀緊書買過一份儲蓄保,大概6年前買
2017年開始月供股票,大概供左兩年左右
計百份比,月供倉已經嬴儲蓄保幾條街
儲蓄保break even諗著拎錢,直接買term life算,賠償額仲多仲平左
儲蓄保好兩頭唔到岸
你未經歷過熊市
師傅,2018唔係熊市呀? 供兩年股票代表我淨係玩左兩年股票呀?
一畢業出黎炒野啦,2015大時代,2018唔知乜鳩,兩個熊市
公用股,reits都仲係一浪高過一浪
玩公用股,佢肯跌
唔介意佢蝕住收貨
2015果年好似慘過2018
可以買公用etf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞