供儲蓄保定供股票好?

222 回覆
29 Like 8 Dislike
買債唔係個個識
入場門檻高
同埋買債同買股票的基本面分析的程度都很高
10年前買GE嘅債可能係好平常 但而家GE價跌到仆街 哩啲無人估到
大佬
1. 講保險嘅話,保險最重要insurability 都唔講
2. 保險好明顯有implicit option 都無value 下
fina1001都未必過關喎
why not both
自己本身有買儲蓄壽險 + 儲股票
儲蓄保雖叫保險
但嚴格黎講
只有general insurance 自算得上真正保險

儲蓄保我當係長線定期
Me too doing both!
成本有幾多cost of insurance係入面幾大proportion?
不過大致當定期都岩
你講果啲太深
邊係fina1001
不過後生要insurance 係有需要
呢個唔可以唔理
我都有買儲蓄保
之前買左一份月供
而家幫屋企人買左份年供

因為睇返先知
同一個plan(保額)入面 月供*12>年供
差額可以達到1-2個月(個差額係蝕左俾銀行/公司)

所以我唔鼓勵月供保險 當然月供對於經濟周轉彈性係好有幫助
就咪話
fina1001唔好講咁多
好悶
因為份儲蓄保岩岩出黎做野果陣買 呢年還完學債先可以儲多d cash去買收息股
幾好,支持

其實想知多啲 儲蓄保 vs term + investment
另外都期待下篇被動型基金
同意
好似所有保險都係咁
因為保障係由開頭計起
美國劵商買入場費USD1000 JA, 邊個叫你同香港d銀行買債
仲有無人叫你買長債,買短債佢唔違約既點都番到去家鄉 (ge而家都未執),違約你都仲可以先過揸股票d人追債,好少可會乜都追唔返
應該過多排會無哂
好似仲有篇money supply
努力
Term就真係保險
100股票對我講大高風險
我個人認為可以調節供款 加多啲人為操作
支持樓主

而家只係將人工分四份
日常用 家用 月供股票 cash
但唔打算買保險 就算買都係買啲純醫療成份既
始終自己錢想自己控制
利申 窮fg
有睇開blog 依家剩係月供股票
如果想入手儲蓄保有無咩要留意 ?
下篇無咩內容
不過之後應該會挑幾隻etf講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞