供儲蓄保定供股票好?

222 回覆
29 Like 8 Dislike
買儲蓄保不如買指數基金 s&p 500 平均每年都10% 復式增長
遲啲會寫
供緊儲蓄保5年,仲有兩年供完,每月供2900
再加月供盈富,17年供緊3500一月,每年再額外加5%既供款額落去,目標20年

以上全部留比個仔日後讀書用
巴打們點睇我呢個plan,好似太保守?
幫仔仔儲埋首期啦
呢個難 爸爸冇父幹 只可以為你做到呢步
唔讀書都上樓先啦
香港讀u都係20萬啫
剩咗果啲千其唔好自用 留比仔仔
可以試寫唔同被動指數基金過往表現
上網咪有
係唔係同mpf同道理 我次次股市跌就走貨 但又唔記得低位入市
我依加轉晒mpf去"利息基金" 個市係咁跌 雖然依個星期有升番 但我仲未夠膽轉番出去
最緊要睇遠啲 因為65先拎得
一兩年賺到錢無咩用
OK thanks 巴打
20幾歲仔 見老豆玩股搞到老破過
搞到完全唔敢玩股票
一出黎做野買20萬儲蓄保供十年算
每個月2000幾又唔係多
睇下擺20-30年後會點先
當saving咋嘛
岩岩先返到香港回到巴打你個post,呢度唔個別評論某公司啦,不過我覺得大家可以睇一樣比較易睇而重要既野,大家應該都知保險公司儲蓄plan其實都係一個收集曬d錢 成為一個大pool,再拎呢個pool去投資,即係做個最簡單既舉例小學生假設。
當而家買架飛機係30億,放租俾航空公司一年有15% return,咁保險公司憑著呢個數就可以出隻plan 寫有4%回報,剩果10幾%拎黎做儲備。
係理論上 只要佢個pool收到30億佢就有能力派到非保證舊錢俾你,同理,如果佢個pool跟本收唔夠30億,咁佢就無錢買飛機 買唔到飛機亦都做唔到果15%既return 咁果舊非保證既錢又點會派到俾你。
當然事實無我以上講到咁簡單,仲有好多因素可以睇,但簡單講,搵多人買既就多數無死,因為個pool夠大。唔係成日回到post,講住咁多先
無。投資就會有風險。
唔好講4-5%
早年拎上大陸做人仔定存都幾高% 叫做保證,但最後好多客蝕匯率,拉返衰過係香港做定存
所以的確唔同人嘅背景都會影響到分配嘅比重
無話邊樣好啲
自己心安理得就好
其實我有粗計過
有啲新plan 保誠友邦都有出
寫到有8% 長線(30-40年)

不過有6-7 應該都非保證

我個人就覺得博得過 派唔哂可能都有3-6%
有隻好似中銀壽
擺3年 第6年拎 好似都至少3%
公司先前有隻短期野
0風險 計番都有4%回報,不過可以買既錢唔多
同埋一個月內收爆哂額了,要好貼市場既人先知

每年年底留意下保險公司為了谷數會出咩靚d 既offer

香港人睇慣買樓槓桿個回報
咩回報都唔係唔回報黎

比較貼近香港人要求 (入埋易,回報較大,又要較大保證)
只有玩槓桿左既萬用壽險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞