供儲蓄保定供股票好?

222 回覆
29 Like 8 Dislike
國泰 港鐵 港燈
寫得幾好,俾多少少資訊你參考。
儲蓄保既非保證 自從保監出左條叫gn16既例之後 透明左好多 有一個叫實現率既數據可以俾市民參考 你可以去返各大寶號查返睇返過往10年表現。

再講現在,其實儲蓄保都已經有多種類型,有保證派息,有佔股票/債劵類高同資產高,呢啲既風險都有高低,同時仲可以計IRR,要講可以有排講。

另外,平均成本法月供股票係work 但最難度過既係心理關口,如果度得過你既回報的確唔差 ,就好似匯豐咁,有人用平均成本法以股息再循環購入超過20年,成為隱形富豪,但中間股市經歷過大起大落,你有冇呢個心理準備唔理旁人阻攔keep住入貨? 如果有既話係無問題,但同時要諗既係,當你去到要用錢果一年,岩曬預著股市大瀉,你都係要局住放⋯可能仲會倒蝕

我覺得ETF其實可以當係儲蓄保嘅替代
國泰 反對
新嘅計劃無歷史點算 例如各大公司都好似有嘢係咩歸原紅利 個非保證做到好大

同意月供股票其實都好需要心理質素
有啲人一見蝕就心痛想走
個人意見:我從來都認為保險還保險,投資還投資。保險最主要既用處係用黎分散風險,萬一有D咩事既時候都可以令我同埋我既家人安心,而唔係用黎賺錢既。
一班專業人士幫你落場
vs
你自己落場玩

冇乜好屌
比人玩預左蝕
自己玩預左亂來 賺左都唔知咩事
驚就禁哂d錢放床下底
投資不嬲預蝕
同意
你都幾照顧屋企人

儲蓄保其實我係當保本
股市摺埋咗都叫有個底

反對你最後果句

預咗蝕嘅就唔係投機
*資
我有一份儲儲保, 都係咁諗, 當墊底

股票好易衝動累事, 有時衝動加注就好易輸一大筆

儲蓄保當保命, 萬一某天手癮all in 牛熊輸光光都仲有一筆錢淨
歸原紅利 復歸紅利果d 主要係美式紅利同英式紅利既分別,唔係呢行既行內人唔洗摸得咁深,直接d睇過往實現率,你話新計劃無歷史,咁你可以睇舊計劃過往既實現率,好老實 如果佢以前做唔到 而家出左gn16先做到 你就知佢鬼啦,為篤數而篤數,但如果一直以黎以前舊產品一直都做到90%以上 咁都已經信得過 因為以前無規管都做到條靚數 而家規管左 條數一定會做得更加靚
儲蓄保可以當成係一個強迫儲蓄既工具,迫你每個月點都要拎舊錢出黎。
但要預左供果舊錢係保本不保值
時間係我地嘅資產之一
用時間換取金錢係好合理嘅
利申兩種都有做
有做儲蓄保 等儲多d再買d收息股
吹奏保險就知無料到
咪玩牛熊啦
市場邊幾間可靠
FWD點睇
股票 (就算係月供) 跟本同儲蓄保好難比,liquidity, average return仲有risk都勁唔同
要比不如搵corporate bond同定期比啦 (雖然都好唔同,但起碼比股票似d)
Investment grade corporate bond return而家at least有4%, 美元定期有近3%,risk大家都低,liquidity黎講仲好好多。
跟本如果for投資儲蓄保唔抵買,除非你考慮埋入面個人壽保障同資產轉移等因素就另計

利申:有一份儲蓄保幾年前買落,無後悔過買因為當年咩都唔識,點都好過放錢係銀行。但如果係今日既我,會揀去買美國公司債
的確係
兩樣做 個人會安心啲 我覺得
咁要等好耐
點解唔供收息股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞