調查︰日人搭電車最怕「背囊族」 鐵道公司︰搭車時應抱喺胸前

156 回覆
231 Like 37 Dislike
唔係應該放地下兩隻腳中間夾住咩
利申英國搭地鐵目好多鬼佬都係咁做
完全唔係空間嘅問題
係你個背囊撞到人
家下地鐵迫到咁, 就係唔想同人屎忽撞棍, 如果前面係女既先會放係前面, 唔係又俾人屈非禮
先總結所有你答既野 基本上就係亂尻無理由
「我係咁架啦 吹鳩得我脹呀 搵人用核彈炸我囉笨」

老麥比飲管你 係乜鳩野責任? 商業牌照申請果陣寫明售賣飲品要提名飲管比顧客? On9 少陣好無? 係你班仆街習慣左 就習以為常 以為係責任

佢賣飲品唔撚比飲管 你唔高興咪唔撚好幫趁
佢慳成本 拎走你既便利 就唔加得你價?

你又將依件事同錢掛鈎
走飲管係一件客觀 對環保係好事
麥記應該做更多 或者同時提供替代方案 係事實
但同佢減唔減價 同你願唔願意做
又要用金錢掛鉤咪就係個人質素問題

幾時讓座比一位老人家係唔同禮貌同個人質素無關?
我都話 你先到先得 唔讓座 無問題 無錯 無唔禮貌
但如果你好攰都依然肯讓 依d 咪叫個人質素同品格
社會都和諧d 啦 on9仔
咩都話 我比左錢架 座位公平架 點解讓座同個人質素有關呀
你返去問下老師啦

唔通香港人就係咩都要有 金錢誘因自肯做呢d 其實好簡單既動作? 讓座 飲管 背換 排隊?
所以香港咪變左一個咁可悲既城市

每一個人都好多野做 點解有人肯做 你唔肯
喺度賴三賴四 政府缺德以為自己都大把理由缺德 為自己堅守住都唔撚識 仲以為自己好啱 林鄭叫你返大灣區 你唔撚返

咩撚唔肯踏出多一步 個個自私諗自己

香港就係太多人似你咁自私 先死得咁快

人地做得唔好 點解要我做好
不思進取 政治果邊無得搞 更加要以身作則
話比人地蝗蟲聽 依度係香港 有文化有道德有修養

社會就係一環扣一環 唔好諗住可以單獨睇
想推行一樣野 唔係靠市民就可以做到 你冇誘因去叫市民做 市民仲邊得閒理你
相反 商家就有誘因去做喇 減成本
香港咩都要快快快 一個人做三四個人野仲要賺得雞水咁多 食餐飯都要又走飲管又性
咩個書包又要拉又要鎖咩尻都搵野嘈一餐
平時做既野仲唔夠多?

我邊得閒好似環保撚咁下下帶飲管出街 清洗唔洗時間?
帶個膠袋裝麵戇撚尻尻咁樣😂
香港人返到屋企訓既時間都冇呀
環保 做多步?
好呀 叫政府幫幫手推左最高工時同標準工時先
起多幾層樓先
等市民有時間落
咪得閒去做所謂既品德囉
唔好同我講阻我幾耐呀 依d時間本來係不必要嫁

係一個缺德無賴既政府管治下
人民既價值觀係會改變嫁喇

唯一方法 核平成個香港 夠曬環保 又省時間 又少緊堆奴隸
香港人跳樓死真係一種解脫黎

講野成個小學雞咁 人地唔做自己就唔做,自私到蝗性盡現,香港生活質素差就緊架啦,咪就係人民既質素都差所以先搞成咁囉,政府都係由呢班香港人選出來咋嘛

樣樣都以自己著數行先,依個價值觀真係搞死香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞