調查︰日人搭電車最怕「背囊族」 鐵道公司︰搭車時應抱喺胸前

156 回覆
231 Like 37 Dislike
痴撚線咩

右翼咪一撚樣有人做啲同我走飲館嘅嘢
好明顯依個唔係人講就要聽既問題 而係你講既 「社會係一環扣一環」 既問題

個社會幾時要 將一樣普通到咁既事 人地講先做?點解人地要講 就係因為比較大部分既人 無做? 香港人無教育咩 垃圾學位都多過人 幾時連背囊放後面好易轉身撞到人都要人地講先知 定知左都懶理?(當然150人 有關,但唔係全部)

點解比左錢要讓死廢老? 啱,你可以選擇唔讓
你可能都平時有讓開, 但我剩係知 死廢老係扮撚哂野都好 持老賣老都好
我讓比佢係個人質素 個人價值觀 同 個人禮貌

幾時依d 野 閣下係要衡量到自己比左錢

個社會就係太多依d 人搞到咁 扣到你連基本個人價值觀都變撚埋?

退一步 對方根本冇退一步 反而係進一步
老麥斷飲管 之後再上25蚊就係好例子

啱呀,我贊成麥記仲有好多野係塑,走飲管就應該改埋個蓋,堂食應該唔用即棄餐具

但我個人認為本身走飲管唔係件錯事 加埋價又點, 唔係錯 我咪自己帶飲管囉

咁自己就可以退埋步?全部人一齊退步 咪香港人都變埋蝗蟲

想香港依個人人自保既社會讓步 唔結構性咁讓 根本冇得傾

就係個社會好似你咁諗住 咪一環扣一環扣到死左
仲有港鐵車太少,應該三秒一班車
痴線. 放地下咁污糟
如果港鐵禁晒堆喼入地鐵既話 先會考慮

依家好似環保撚咁 商業浪費就唔管
專門搞鳩小市民
狗鐵個宣傳係講到特登用個背囊撞人咁,令人反感
連登仔:等多架車洗死咩,玩電話夠哂位啦,背囊好重㗎仲要人除,乜你地咁自私要人就哂你㗎
間中都有一兩個兒登仔 沖出黎屌鳩全部人 覺得自己好撚醒

跟本你將背囊放地下. 慳到既位咪比水貨客, 大陸狗用黎放喼囉
背囊比人踩多幾腳之餘, 跟本幫唔到其他人
中哂point 香港社會搞到人的基本責任都沒哂,同支那一樣
要香港人付出多少少就會面臨批鬥
中國人一早揹係前面
兒登仔又炒車
日本仔自己都好少咁做
背囊友咩住個龜殼但人多企埋一邊個埋又無諗過自己個背殼佔地阻人, 咩前面至少自己望到自己幾仆街
你個背囊有眼㗎
知唔知你一個轉身你個背囊撞到其他人啊
唔係話慳到位嘅問題
係你個背囊整到人
坐底既人好鍾意「伸」隻腳出黎,令企響佢面前既人要退後幾步;人多既時候真係多得你唔少
但係佢個回覆竟然有五個正評 真係扣到死撚哂個社會
企定唔亂轉咪得.
大把位係捱牆 企到最入已經搞掂
搭下架喇仆街
唔通第二度啲人鍾意食屎
呢度都跟住食?
屌你老母
你個背囊唔會整到人?
日本 好話 正評
日日返工放工搭港鐵
每程轉車搭足5條線
真係唔係好覺孭背囊人士影響到我
最影響到我係唔行入去車廂中間既人
同關愛座白色恐怖既氣氛
兩樣都同有無背囊無關
行李老闆咩 人地講緊港鐵呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞