調查︰日人搭電車最怕「背囊族」 鐵道公司︰搭車時應抱喺胸前

156 回覆
231 Like 37 Dislike
又炒
攞個口擔住好唔好
咩係前面就慳位!咩係後邊阻到人
一直唔明前同後有咩分別
擺前面個袋會細咗?
背襄放前面
做kangaroo咩
因為你迫地鐵只會背貼背,唔會面貼面

而且人本能會留多啲位係前面,等自己睇到野,鬆動啲

所以就算你前面冇揹袋,但你自己都會留個位

相反背面其實貼實都冇所謂

你朝早返工/返學可以留意下
又係你呢個踩港鐵捧人地既鐵路公司既巴膠
冇踩港鐵
笑港豬姐
三秒一班車

萬一有啲冚家剷衝門
後面塞死晒LU
同埋有D撚樣無自覺性FING黎FING去好易撞到人,放係前面起碼會見到先
港豬:我唔理,咁多人點解唔開多幾班車
放地下比多隻支那種上車
不了
最鍾意阻鳩住佢哋
唔講都唔知原來連登仔隻手咁玪貴
弱智
係咪我錯覺 點解新加坡啲地鐵好似寬闊啲
其實重點係d人只係留意自己個身體, 唔會理個背囊有幾大, 以為自己就到前面就算, 唔會理個背撞到人或佔幾多位

如果咩返係前面, 自己對眼睇到就會就到其他人
no on9 la LZ
屌你老母, 香港地鐵迫係因為一大堆支那狗, 成車都中國人, 咩背囊放前面/地下, 食屎啦, 減少d中國人先係重點, 要我去就D唔應該係度出現既中國人, 你食屎食撚矇左?
己同已都唔識分
重讀小學
以佢哋邏輯嚟講
只要全部人背囊放地下
架列車可以上多十倍乘客
唔係空間問題,係fing黎fing去撞到人自己又唔理
要成架車空哂大把位係唔現實,講黎都on9
但個人注意自己有無無意撞人就係個人修養水平,空間大定小都做到
點解要係自己帶飲管
依一個本來唔係消費者責任憑咩將責任放係消費者?
佢走飲管係奪去消費者既不便 同時節省成本
加價又點??
加價好撚大問題喇下話 香港d野仲唔撚貴?
加價唔係錯 係自私姐 斬完成本又有得加價
你要做唔緊要呀 減價囉 自帶餐具減一蚊我幾肯定大把人響應
依個你奪去消費者不便 有冇咩補償比消費者?
仲要加價?

個人質素? 禮貌?
我禮你老母呀 我一樣比咁既價錢 點解我唔讓座就係冇質素 冇禮貌?
座位依樣野本來就係先到先得
幾時讓座同質素 禮貌掛勾?

冇錯呀 香港政府連咁普通既事都做唔好
連戲都難得同你演 直接要你受
香港已經咁撚多人 迫咪下架囉 我唔排除真係好多食屎仔鍾意拎書包撞尻人 至少我冇試過比書包撞到 可能我好彩喇 又或者某d人就格硬冇位都死人上車 同d書包迫撚住咪當撞到囉

社會就係一環扣一環 唔好諗住可以單獨睇
想推行一樣野 唔係靠市民就可以做到 你冇誘因去叫市民做 市民仲邊得閒理你
相反 商家就有誘因去做喇 減成本
香港咩都要快快快 一個人做三四個人野仲要賺得雞水咁多 食餐飯都要又走飲管又性
咩個書包又要拉又要鎖咩尻都搵野嘈一餐
平時做既野仲唔夠多?

我邊得閒好似環保撚咁下下帶飲管出街 清洗唔洗時間?
帶個膠袋裝麵戇撚尻尻咁樣😂
香港人返到屋企訓既時間都冇呀
環保 做多步?
好呀 叫政府幫幫手推左最高工時同標準工時先
起多幾層樓先
等市民有時間落
咪得閒去做所謂既品德囉
唔好同我講阻我幾耐呀 依d時間本來係不必要嫁

係一個缺德無賴既政府管治下
人民既價值觀係會改變嫁喇

唯一方法 核平成個香港 夠曬環保 又省時間 又少緊堆奴隸
香港人跳樓死真係一種解脫黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞