調查︰日人搭電車最怕「背囊族」 鐵道公司︰搭車時應抱喺胸前

156 回覆
231 Like 37 Dislike
冇問題,不過唔該港鐵禁止啲死人gip入車廂先
有架都係晒鳩氣,以港豬既習性,你係繁忙時間落車時根本唔會行到過去拎件行李

Singapore
Q-Train有凳底但都唔知龜鐵外判會keep得幾乾淨

地鐵車廂冇限定載客量
無論 每日150個 定 每日750個 都要硬食
驚比J頂到? 個人覺得一樣阻
危險嘅話係可以實施東隧前噉嘅繁忙附加費,而家已經有閂閘機,月台同電梯危險啲
屌人老母之前其實你知唔知講緊邊個?
上連登認真討論就輸了
睇唔睇到左下角,呢個廣告係LTA搞,唔係SMRT或者 SBS Transit
放喺地下除咗污糟同會阻到人之外個空間效率都係錯㗎,最有效嘅位置係夾喺對腳同晾喺腳板上,你間公司有冇調查有冇證據先?定PR班人9up?
同電梯個問題一樣,人流同loading/packing係要做研究 ,你同啲小學雞打手有咩分別?
呢個有叫你放喺地下?
Putting down backpack while in train is proper etiquette
https://www.straitstimes.com/forum/letters-in-print/putting-down-backpack-while-in-train-is-proper-etiquette
有冇人覺得一定要放喺地下?係LTA同MTRCL覺得要

Support by SMRT SBS Transit
兩個campaign嚟,SMRT同 SBS Transit 自己冇噉直接宣傳,LTA出得廣告operator可以唔貼?
你除咗識駁啲個別例子嘅細節之外,會唔會講下放喺地下點樣好過夾住或者晾住?
TfL係講放喺腳側面,雖然有時唔會講明放地下
on9 個時港鐵出報告 大陸人拎喼拉車仔霸曬啲位隻字不提
淨係叫港人唔好㩒電話同埋管好個背囊
講乜鳩港鐵係原罪
根本就當香港人係次等人喇 大陸人先係貴賓 打横行食野痾屎整污糟車廂大聲講野 乜都得唔會罰
乜擺心口就唔阻人架啦咩
有啲人個背囊直頭裝到有成兩個人身位咁厚,上到車就戴住headphone玩電話,個人跟住架車搖嚟搖去撞到人都唔會知。

講到尾呢啲根本就係公民教育問題,但喺依家嘅香港就講嚟都嘥鳩氣,香港人叫做仲係好過大陸人少少咁啫。

啲亂拋垃圾/違例吸煙等等啲罰款會越加越多就係咁解。
一停車成個背囊剷埋黎仲要條友冇感覺
屌佢反而比人批鬥
兒登仔之前有人開post講過地鐵背囊問題 比人圍插咩袋關樓主撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞