★HK No IT]考試局----操作收音機成為本港學生必修技術

263 回覆
92 Like 5 Dislike
其實都真係on9
雖然我識用
但要收音機年年見人要借要買
入到去又一定有人收唔到
又有咩干擾型哩啲低招
點解唔叫場地播碟算姐
去特別室最on9,特別室都係擺部大收音機係度收,你收唔到佢都收唔到 你聽唔清仲可以自己扭到清,特別室唔清?關人
公開試用簡單嘢同時都係為咗防止學生出貓
唔識用都識啦 但重點係明知要用黎考試都唔學定先
唔識用呢d基本嘢 咪撚考囉

DSE都好幾年啦 點會唔知要用收音機 仲要考果日先第一次用?
當年我考CE/AL冇特登去買收音機
而係用啲雜嘜贈品咋
00後就係當年班直升機家長/怪獸家長生出嚟
生活自理能力已經接近零
改埋做dse更加無埋ce al嗰種汰弱留強嘅心態
由出世開始啲嘢都嚟得好必然
飯來張口,衣來伸手,免費教育到中6升學都係必然
家企人咩都幫手做哂
學校除咗操卷之外咩都學唔到
望就望班00後出到嚟做嘢唔好再咁on9咩都等人餵啦
屋企人冇教嘅咩
大佬吖 考之前一早就知要用收音機聽 大把時間試tune試用啦 同埋都係開港台姐 喺屋企開同試場開咪一樣 根本唔關有無用開收音機事
你考試前用幾個月時間黎練收音機 ??
入面仲有好多VR要較
仲有sensitive, selectivity
AM COVERED AREA先大喎
等睇 帶阿媽返工、阿媽要求公司有家長日、要有做功課手册、家長通知等.....
紅外線仲垃圾過收音機, 係禮堂根本收唔到, 太多抗擾,得課室用到
以前學校用紅外線播listening exam , 全世界都收唔到, on lan 99
部機三舊水, 用過一次就收左皮
仲有當年eaa 果部紅外線
背後聲底既noise 一樣嘈到痴線
隻手掠過又收唔到 有人行過又收唔到
唔似得你用返普通sony 機聽咁清
想輕輕鬆鬆都咁難
80/90/00/10後連遙控轉台都唔識用
結果部部電視機都長開播住TVB
00後....死撚晒佢啦
你嗰到係啫
以前禮堂考親都為求穩陣去定先㗎咋
你知死角位㗎啦
你任真係唔識用咩
「AM FM 是什麼來的」
「處理不了」
「有點新奇」

想用非法廣播搞革命都搞唔成
就係要eaa 提供資源
垃圾00後
等我解釋返點解香港推唔成數碼廣播啦,原本要推數碼廣播係有共識知道要一刀切停止類比訊號,咁數碼廣播先有利可圖,先可以營運落去

咁數碼廣播當然要買新收音機啦,冇得話上網都收到,而真正阻力並唔係要人換收音機(香港人數碼電視都係咁換啦),原因係要遷就中共步伐,上面仲用緊類比系統,香港近北地區仲收到深圳啲台,如果一刀切停止類比廣播,支那台仲點Jam入香港洗腦呢?

即係支那因為政治原因拖住香港向前發展嘅後腿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞