★HK No IT]考試局----操作收音機成為本港學生必修技術

263 回覆
92 Like 5 Dislike
AM音質差
當年無人教一樣識用啦
連登仔連糧票都唔識用
想當年日本仔打到嚟......
住外國 供電未必有香港咁穩定
一旦停電 就開部手攪/乾電池緊急用收音機
中央多謝你,就係要培訓呢班柒頭,聽教聽話
打起仗上黎就係聽電台
你唔好搞事咪得囉
FM

APP
本報訊】元朗區會考試場懷疑發生蓄意干擾聆聽試事件。會考英語聆聽試前日舉行,該區多個試場透過電台接收試題訊號時,離奇遭受干擾。有網友於考試當日表示在試場附近擺放發射器,蓄意干擾大氣電波,目的是「送佢哋(考生)一程」。考評局正跟進考生對聆聽試接收不清的投訴。 記者:白琳

會考英語聆聽試於前日早上舉行,網友「小皮球」當日下午旋即在高登討論區留言,表示自己在試場附近擺放干擾範圍500米的發射器,「今日喺元朗大馬路一帶考嘅會考生,極有可能聽到不完整試題。」他無透露自己是否考生,只在討論區解釋,「元朗嗰啲地方咪band5學校多,佢哋都交白卷啦,不如我送佢哋一程仲好。」

每次歷時達一分鐘

本報於同日接獲劉姓會考生投訴。他昨日仍氣憤難平,表示當日在元朗天主教中學應考聆聽試,以FM96.4頻道接收試題時,多次遭受干擾,每次歷時一分鐘,「我已經帶咗兩部收音機,都係沙到聽唔到,隨時因為咁低咗一個grade,對我哋好唔公平!」他有同學在附近試場也遭遇相同問題,包括元朗商會中學及元朗公立中學,應考考生逾百人。他相信有人蓄意干擾,已電郵考評局及警方投訴,要求盡快徹查事件及調整該區考生分數。
本報昨日未能聯絡「小皮球」。考評局表示,正跟進該區接收不清的個案,但難以單憑網上留言追查是否有人蓄意干擾;元朗警署暫未接獲考生報警。
立法會議員張文光表示,雖然不能排除網上留言只屬惡作劇,但考評局若發現表面證據成立,應徹底追查有無人蓄意干擾考試,並安撫受到影響的考生。
根本買個部收音機就有得自動tune台 使鬼理咩
就算第一次接觸
用下腦都知點用啦
得果幾個掣
再唔識咪睇定說明書
根本係智力問題
唔係技術新定舊既問題
果陣學AM FM 個professor 都屌話呢d過晒氣
而家個個都教digital com
廢到暈!仲要愛支
邊條仆街咁大整蠱呀
香港政府至愛

X2
我只用華為
咪就係

又唔係叫你講解AM FM原理
話時話AM 聽到好多神秘Channel
試過收到隔離屋講電話
有幾難呀
扭到聽得清咪得囉
居然要特登開個mock嚟train
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞