★HK No IT]考試局----操作收音機成為本港學生必修技術

263 回覆
92 Like 5 Dislike
上網收音機緊急先至on9,多人又會死server,又有遲滯,AM FM話知你十億人一齊聽,邊有人多死機問題
依加就快連耳機都冇3.5mm頭
still here
想當年比人用攻擊型收音機搞到聽唔到
咁你幾時屌埋00後唔音鑽木取火
一陣地震打仗緊急情況點煮野食呀
冇野搵野黎講
每個年代都有科技被取代淘汰架啦
所以覺得電話整收音機功能係必須
最好就整埋am功能同唔駛插耳機線都用得
我唔覺得係過氣
係過氣既話依加有咩技術可以完全取代佢?
用手機聽電台本身已經反智啦
咁仲叫電台廣播?
呢啲叫網上電台
學你咁講全部天線站唔使要啦
依家個問題係考評局不思進取咋嘛
收音機得幾粒制功能單一好難唔識
onoff
音量
扭台
AFM
得咁多野
依加大勢就係將所有野融入電話到
到底邊個反智呀
你係唔係用緊3310
影相拎單反 上網用電腦 e-wallet apple pay個d乜柒都唔用呀?
老貓讀過?
說明書是甚麼來的,看不懂,有點新奇
練? 十分鐘唔洗就學識嘅野要練乜
中英文堂攞部機出嚟聽十分鐘乜都識啦下話
而家啲電腦仲有冇磁碟機
第時打仗呢班人一定最快死
我唔反對你所講喎
依家係話啲小學雞人連收音機都唔識用
學下用收音機推廣下電台有乜問題啊
而家淨係用手機聽電台先得?
美國 FCC 要求手機廠商重加 FM 收音機功能
https://unwire.hk/2018/01/14/fccfmradio/mobile-phone/

美洲地區上年受到颶風侵襲,廣泛地區的通訊受到中斷,民眾不能接收最新資訊。有關方面也意識到,流動通訊網絡在大型天災時未必能夠發揮到傳播訊息的用途。美國聯邦通訊委員會 FCC 就推出了一個新決定,智能手機廠商必須重新為手機安裝 FM 頻道接收功能,讓大型災害發生時,民眾可收聽 FM 廣播。目前三星、LG、Motorola 等廠商已表明會在新推出的手機上重新內置 FM 晶片。

FM 廣播使用大型發射站,而只要有一個發射站就能覆蓋廣大地區,而流動通訊網路的發射站,一般都在民眾起居的範圍內搭建,數量多而且容易受到天災影響而失去效能。有見及此 FCC 決定規定智能手機生產商必須重新啟動手機中的 FM 頻道接收晶片。有不少廠商已表示會在下一代手機中重新加入 FM 收音機功能,包括有三星、LG、Motorola、Alcatel。而蘋果暫時未有任何公佈。

而利用 FM 頻道晶片來收聽收音機,比起數據傳輸更為省電,對於受天災影響已停電的地區來說,意義將會更大。早前三星宣佈同 NextRadio 合作,在他們的手機上提供 App,以啟用手機本身內置的 FM 晶片。
有新科技就會淘汰舊科技呢個我贊同
不過收音機呢種科技我覺得又未去到鑽木取火呢啲咁原始嘅程度
就算用打火機/火柴嘅程度嚟比我都覺得誇張咗
(正常人都應該要識用打火機同火柴掛)
而家都仲未俾人淘汰就知佢仲係好有用

同埋收音機真係唔難喎
好多人細細個唔駛人教,自己試一下就已經識玩
唔識唔係罪,但咁簡單,又有需要用同實用嘅嘢,大大聲話唔識用唔去學
我唔會鬧佢嘅,係笑佢姐
係廢老上身
明明自己識字都唔肯用自己對眼睇下部機上面d掣寫d咩
構造越簡單 壞嘅機會就越低
考公開試用簡簡單單嘅收音機最穩陣
其實而家科技咁發達 Dse呢d一試定生死既考試點解仲用唔穩定既收音機
唔好傻啦,收音機只係接收工具,唔識發電波架,點攻擊人 電波係大氣入面,人收到,你都收到,拉長線個個會收得清過你,純粹係因為拉長線接收得好啲,唔會令你原本收到既再變差
radio 係現役設備 唔可以咁計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞