★HK No IT]考試局----操作收音機成為本港學生必修技術

263 回覆
92 Like 5 Dislike
公開試聆聽卷 操作收音機成考生困難

Now新聞台】考評局的聆聽卷多年來由電台廣播,學生要自備收音機應考。不過,隨着時代變遷,如何調校收音機對考生來說都是一項挑戰。

這一曲綠袖子可以說是公開試聆聽卷的第一關,要成功收聽這段「樂章」對時下年輕人都有難度。這個非牟利機構這天特別向電台租用一節時間,為基層學生舉辦DSE聆聽卷模擬試。處理不了收音機問題的學生就要到特別室聽課室廣播,結果,考場走了近四分一人。

以收音機應考這個做法自1995年開始沿用超過二十年,原因是考試局想確保內容保密、試題同一時間公開給考生,安排模擬試的負責人認為不合時宜。

現時每年有差不多300個聆聽考場,當中約60個因為收不到大氣電波,考評局為他們設置了紅外線接收系統,考核內容會給予試場主任在試場直接播放,考生只需要帶耳機。考評局指,紅外線系統涉及資源問題,亦不是全部考場都適合。

科技日新月異,考評局又指曾考慮用數碼廣播,但因數碼收音機未普及而放棄。他們平衡保密及技術因素後,認為目前安排依然是比較合適和公平。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=332403
00後連收音機都唔識用
00後連菲林都唔識用

00後連火水爐都唔識用
紅外線咪幾好 eaa 收埋咁多錢 點會冇錢
完全唔想聽到電台DJ 播埋啲歌影響心情
iphone no radio

need 禁
覺得00後老左,會比現在d廢老更廢,只懂佢哋目前d嘢,改改就企喺
有幾複雜

基本上唔識用機

係佢地父母或者學校既責任

依加真係好少會用到實體收音機

但係父母或者學校見佢地要用收音機考試.都應該未考試事前搵堂搵十零分鐘教下佢地

大哥...片入面班細路連AM,FM都唔識調
真係廢過依加班廢老喎

D廢老基本上襟極都聽到係商台或者港台就知自己未襟去FM
雖然呢D過氣技術
但唔可以唔識
iphone no radio是原罪
基本上乜年代一班都實有依d同學仔

但係段片誇到結果係好多人寧願去特別室考

以前會考應該得幾個左右
00後本身已經係內藏廢老DNA

最垃圾的一群
我絕對有理由相信依班友買部新電視番黎係唔識tune台
重開

東南無線電學校/哥林比亞
唔識咪學到識
雖然過時但你要考試就要識㗎啦
小小一個收音機都唔去學點操作
咁大個嗰時做嘢一句唔識就唔理喇喎
解難同搵解決方法都唔識
你用過學校d BA系統考LISTENING會覺得其實無乜大分別

學校果舊野仲要係系統野.要學校準備,測試,提供
其實音質一樣

用FM考我覺得最重要係可以少好多野搞
班友考一個月前先買收音機
邊有得練
焗住要用既話就自然會識

考會考前英文堂實會有堂搵少少時間要你試試點收RTHK2
讀依D邊駛錢架

去VTC報就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞