東京美食分享區2

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
飯田你幾點去到湯河原?
又要點先攞到整理卷?
四點幾到羽田,轉京急同東海道本線去到舖門口七點九,八點拎籌食十二點嗰轉

週末呢個鐘數攞籌應該等到兩點咁上下
我都想去食,但要諗下幾點出發去湯河原
巴打都chur喎
去到只係食麵定玩埋箱根?
正 有火
頭尾得三個幾鐘上箱根好炆水喎,奧湯河原/小田原應該ok,之前去過來宮神社,上星期去咗根府川睇櫻花,食完就返東京

覆埋另一位巴打,平日星期二至四冇咁多人可以試下等佢twitter出即場排隊時間,早少少去排
即係都要好早起身係東京出發
係東京出發真係癲
とみ田都即刻變到完全唔遠咁
今日十點半都有114張整理卷
同埋我想問個到附近有咩可以玩
然後即日返返東京
所以凌晨機直踩係最方便
不過湯河原一年四季都有嘅得溫泉、溫泉同溫泉,呢個季節就有得去果園摘柑
同意
下次去東京個頭要研究下先
我依家凌晨機唔得啦 會死
下次研究吓會唔會順便玩埋附近先
回程喺火車恰陣,再唔係就住箱根/鎌倉
下星期準備食蕃 YORONIKU 同埋鮨 あらい
食完返黎報告下
荷包好傷
arai book到大師傅?
用tableall?
Pocket Concierge
焗住比貴好多.,,
巴打之前有冇食過金色?
有嘅話覺得邊個正啲,我岩岩食完
同咩比
新舊比較
講起就戇居
我新舊都有食過 但屎忽痕 係新食左個鴨脂 覺得無鴨to蔥咁好食(純講鴨味)然後飲埋我朋友個正常湯底 我就知後悔莫及

講係咁講 唔係話個鴨脂唔好食 如果無其他鋪比較/同香港比 依然係高質野
但食左鴨to蔥/同佢自己其他款比 真係個鴨味唔算好突出 貝類個味亦失色唔少

如果有巴打食過鴨脂個個歡迎糾正我 我唔記得太清楚
鍾意舊舖夜限定多過新舖真鯛蛤鹽
傳說新舖啲同款湯底有tune過所以更加唔知點比較

不過話說幾年前試過一次另一間 紫くろ㐂 個醬油鴨湯都唔算重鴨感
我舊店只係食過醬油
鍾意舊店個層次感多啲
新店真鯛蛤鹽我覺得太平衡
不過其實都係差好少好少 咸魚清菜
真鯛蛤鹽面頭啲basil有些少畫蛇添足(湯底本身都好飽滿,其實撈勻pat菇醬以味覺嚟講都唔係好清楚食緊乜)
舊舖鴨脂蛤醬油就係配三葉芹,個人覺得啱啱好
同意好飽滿,比我感覺真鯛蛤係玩海產鮮味嘅平衡,松露菇醬係用黎調和蛤嘅鮮味,因為我未搞埋一齊之前飲咗啖湯,個蛤味好撚出,mix埋晒就岩岩好,係食唔出松露菇味,但我當佢係用黎平衡。反而我鍾意個pancetta碎,因為多咗層風味
食到咁上下撈勻莓醬落湯覺得味道有提升丁咁多,pancetta就視乎個人喜好和食派定係和洋fusion,松露醬真心有少少gimmicky…第一次去舊舖食松茸鴨脂同之後食普通鴨脂味道嚟講就有分別嘅,可能自己鍾意啲冇咁飽滿嘅湯底

好似騎劫咗個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞