淘仔耳機集中討論(31) - 雙十二又來了 買!買!買!

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
新手求推薦
用緊seed,iphone xr加原裝3.5轉lightning,想升級耳機

2000左右筆直,有冇耳機就咁電話就推得好可以推介
(強子ve6其實就咁iphone推唔推到?追左好耐post搞到好有興趣 )

另外如果大家覺得唔可行,3000筆直耳機連dap又有冇推薦?
唔該各位大佬
耳機新仔 半年前買香港本土牌子嘅耳機開始壞壞地 想試下淘寶買一個用 有冇啲聽人聲同低音勁嘅耳機+升級線推薦?
遲左喇ching 我元旦夜晚準時8點即刻9衝 一兩個鐘已經冇左
手機16ohm耳機 應該夠推
只不過動態少咗 比較直白
(感小提琴好明顯下 高低音冇咗升降感覺)

某啲1000蚊樓下DAP/DAC/JJ 仲差過原裝
唔評論 當然可以有好的 問其他巴打
耳機線壞 左右音量不一?
budget?
姐係六單元果啲耳機(其實都係問緊強子ve6)都直推得到?
巴打有冇推薦?
推到
中左邊間伏?
唔知山靈mo推唔推到gr09
50ohm ?

之前試Shozy x AAW 隻Pola

zx300 3.5mm 音量100 推唔郁(其實32ohm動圈耳機 平衡頭都要60~70音量high gain zx300推力真係好細)
再用zx300 + A100 high gain 70~80音量
聲音會拆 都係推唔郁

Hugo2 音量黃色燈先至正常

推唔郁音場會歪 好奇怪 好似俾啲嘢壓住咁

有興趣可以去深水埗搵大師 借隻「一毫子」
zx300 ->cowon Plenue L -> Hugo2 3.5mm
留意個音場分別

咁樣試 你就會明白推力是否足夠的分別
好明顯下
Odin音場會大過deluxe嘛?
耳機線壞 成日郁得多條線會斷聲
如果耳機連線預1500左右
耳機線就400-700
圓型MMCX頭?
選2 pin CM頭啦
試下混合單元 不過未試重bass但人聲又好好
(呢個價位)
因為大重bass會蓋人聲 一係人聲好但bass冇乜質感
仲有180呢個價? 搞到我想買添

我間間都直接問佢乜L都唔要,順豐香港最平幾錢
幾間都200~210左右

有冇巴打講下配返條咩線最好J
岩岩淘左xduox3 第二代 比第一代靚仔d 但價錢差唔多 岩哂窮撚入門

個套跟機送 順豐到港
但係咪得返單cardslot?

當年依部野上神檯其中一個原因
就係依個價錢都肯畀兩個cardslot 無人能及

你大撚把歌大撚把dsd嘅話
兩張256GB又得
唔聽dsd/24bits又可以一個slot插細卡行rockbox
另一張卡先擺歌
手機版懶用加密
唔使咁緊張 我句打手都只係講下笑
知道我講邊位咁解
冇話你真係收錢做野
下下咁大反應為咩先?
如果你受咗呢度好多人嘅說話
之後搵個位打大段野落我度
咁對我又係未公平先?
我情願你打段野係大家交流下聽感好過啦
係得番一個cardslot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞