中環派飯Plum三個月燒過千萬 投資者呻外賣平台搵笨

240 回覆
228 Like 5 Dislike
Startup係咁 隨時都會執
之後同自己有份既公司以不合理高價買服務
唔係做俾人睇咩
香港真喺片地黃金呀,大把ON9比你cap水
咁家陣咪爆左煲囉
後生遙遙做埋D咁嘅on9工,然後覺得自己做緊startup好撚型
見工人地問你,做Asso/MT好威喎,到實際一講經驗仲唔係笑撚死人咩
咁係個title問題姐
倒返轉諗係派飯但係有萬七
應該高過少部份係CBD返工既基層白領
早幾年PAO已經有辦你睇啦
呢種燒錢外賣根本做唔住
送上門同搭𨋢落樓下lobby附近交收差無幾
同埋有D office唔方便你上去送添
大公司mt咪又係咁
番來請你打下雜
邊個部門唔夠人 搵你去fill
每隔一排轉下部門
仲要in十幾round戇鳩test
仲煩過考AO
今鋪我撐佢
Andrew 起碼唔係扼緊老散錢
佢出2萬請mt玩幾個月,對等住佢地有突

呢個騙局,係昆班注資既人
Andrew 有料,但可惜搵唔到更大既水魚落塔
佢算係咁喇
投資startup 不嬲一將功成萬骨枯
堆pe fund都係漁翁撒網每隻startup 投資幾千萬甚至幾億,搏有其中一隻彈起
咁我用uber eat加廿蚊送餐算
又可以一邊等
一邊睇到個車手行到邊
取餐點總員工支出達300萬元一個月,投資者不滿請全職的Associate/Management Trainee負責派餐,人均月薪約1.7萬元。扣取人工後,即時見紅。陳先生質疑這項工作以體力勞動為主,而且只要中午時分需要人手,沒必要聘請大量全職員工,而且應多僱用勞動力較低廉的中年人士為主
問題已經唔係start up
係佢有心食start up舊錢
小騙子比大騙子呃姐 有咩好怨 自己咪又係搏上市放貨比散户之後套現,宜家又扮正義之師,係度聲討人
TITLE 既野, 搵到話之你叫做打雜, 搵唔到叫皇帝都無用
玩呢d startup最好預埋政府玩
it果班醒呀 整件product都拉埋政府玩
依樣真係好癲
好多人care嗰廿蚊
有啲人又搵唔到人夾運輸費
Plum 最低消費可以卅幾蚊一餐

其他應該無間做到。
做過startup既人就知唔應該投資startup
基本上來來去去都係同一玩法:做條橋,make noise,做靚條數,吸金,過數(落自己度),宣佈失敗
香港呢幾年有好多ipo 上市
但睇真無乜邊幾隻係賺錢
都唔明點解上到市
仲有就係上完市cap完水 股價就收皮
Real
今鋪真係撐佢Andrew
仲有佢對班細算係咁20k比fresh grad
咁startup不嬲有依個風險啦
有幾千萬落袋嘅,你估真係個個有心run咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞