中環派飯Plum三個月燒過千萬 投資者呻外賣平台搵笨

240 回覆
228 Like 5 Dislike
王生開間都知會蝕到入肉
$0買間公司,請班兼職做先可能賺錢
Btw 王生好波
咁弱智既生意手法,仲話自己finance / accounting出身,開左幾廿間公司;咁有生意經驗點解會咁樣亂9咁fing 錢
其實唔係 而係跑出上到數聞嘅好多都係識玩數字 氹到VC嘅商家佬 而唔係真係做實事嘅人
當年見過工trial 完請埋。Trial 期間問班senior 間公司點賺錢? 個個都話無架,做一個蝕一個。入面成班abc係到打飛機。出手2萬一個月係心動,不過好明顯集資昆水式營運。Trial 個日搭的士係港島搭去旺角拎外賣再搭返轉頭,前後200幾蚊的士錢,個下心諗做乜9。聽完個debrief 拎埋錢就走左了。

同行有個friend 入左去做,成日見佢係ig fb 出post問有冇司機幫拖,而家比人炒左lu
自己唔睇清楚盤生意就泵錢落去, 怨得邊個
唔係弱智,而係存心掠水
老千
其實香港做, 一單10 蚊, 一粒鐘都山大斬埋有柴.
同埋,香港人順手叫外賣仔買condom /煙,又比tips
Plum 人工真係幾高下,朝早派傳單派到10點有早餐時間(有糧)周圍閒閒企企就80蚊人工

利申:番過
咪就係用超高人工養你地搞到到要執粒
香港都唔少startup都係用緊呢一套管理模式
好撚多manager 都不成氣候
炒得大,閒到陣香味,咪可以叫貴d囉
搞咁多野先cap到1000萬幣少都多過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞