中環派飯Plum三個月燒過千萬 投資者呻外賣平台搵笨

240 回覆
228 Like 5 Dislike
同磁能線
其實佢個idea真係幾好
可惜衰管理
利申:做過
kingston畢業咁嘅成就都算勁
依到好多人無用過
剩係識話要落去拎外賣係on9
但事實係好多人落街買外賣煩食咩再買返office食
Plum係可以令你煩少d,食到其他地方餐廳同唔洗點等
由於合作餐廳達六百間,價錢與客人到餐廳直接買一樣,卻省回交通費及時間。

咁佢中間賺到幾多?
佢管理on99
一個pickup點請4-5個人
個個大學生,ifc之前仲有兩個鬼仔做
仲要可以碌卡

我落茶仔買飯,都要帶銀仔啦,唔係間間收八仔。
做搞手求開心
但plum除咗用lalamove車 仲會call gogovan喎
全世界10個startup 9個都呃人嫁啦,做乜係咁屌香港人

好賺既野點會淨係俾你拎舊錢入黎就有得玩
由頭到尾 條友都唔介意間野變成點
反正每一part都係利益輸送到自己另一間公司
D investors 就天真啦 想玩exit
因為D 餐廳係用攞貨價賣俾佢, 所以如果佢人手同OFFICE COST 唔係搞到咁大, 應該係有錢搵
但唔會多囉, 感覺除左中環, 我唔覺得其他區會好受歡迎
d人覺得老闆聰明
其實睇返注資既人 佢地點會咁輕易放過佢
睇黎d錢比大額投資果d拎走晒
個老細都仲懵盛盛果種人
有無做PE的師兄講下,做跟投前唔係會請人做dd check或者自己做dd make sure core operation / op ex item 無substantial connected transaction???即係依班人投之前無請人做過要做的audit?

利申: hedge fund, 對PE投資無咩野好感,覺得係more on connection play than idea play
係咁㗎啦,唔通搞手真係賺夠諗住俾埋你賺咩

仲要係人都知條友有背景
冇錯

投資者不滿請全職的Associate/Management Trainee負責派餐,人均月薪約1.7萬元。
請阿婆阿叔派 冇人叫
大家search下plum mt, lihkg就知幾多連登仔fg報過,in過,內容係送飯
正常PE都會做DD
但俾人呃嗰班冇話係PE Fund,隨時只係獨立投資者

人地雷軍係投資lalamove唔係plum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞