張衛健被神化?當年佢不停執周星馳口水尾上位咋喎

186 回覆
864 Like 190 Dislike
蜀中無大將
套戲本身就唔算抄
一個係科技向
另一個係神話向

但係演譯手法 果期星爺真係好占基利
方世玉
呢部同我和殭屍有個約會當年真係屌打TVB
佢嗰句Yeah,個表情直接用Jim Carrey 個表情。
印象中 果期無記個收視都係樂勝

個人比較喜歡聚寶盤多D
可惜 香港無乜人氣
其實少年張三豐都唔差

BTW 好似無人提"盜海奇兵"
屌我想講百變星君
方世玉同十大奇冤都幾好睇過 細個好鍾意睇
係 果幾年 星爺好受占基利影響
睇西遊記時 我即刻個腦就出現左占基利個樣
不過成套戲本身都係拎百變星君黎改,好難叫做嗰個唔跟Jim Carrey

以前d老闆係指名要拍一套同邊一套外國戲一樣既戲
張衛鍵演法同周星馳好唔同喎
只不過果段時期香港係興搞笑
而張衛健都係一個岩演搞笑既演員者

最重要係
張衛健只係演員
講抄戲關佢咩事?? 佢只係比人揀黎出演套野
以前港產片最鐘意一鍋蜂拍勁多同類型嘅戲
抄唔敢講 但食人口水尾就一定係
不過唔係得佢一個係咁
應該係按時期嚟講
喺嗰個年代,有相近類型嘅劇集、演繹方式,有咩咁出奇?
就好似樂壇咁,唔同年代就有唔同曲風、唱腔興起架啦
少不免係會互相影響、學習,以至模仿
何況當時係香港電視電影黃金年代,不論周星馳也好,張偉健也好,佢地個樣係有觀眾緣嘅,自然會紅啦,被神化都係因為後來行業衰退,無乜邊個可以青出於藍
想睇,
因為有譚耀文。
嗰時佢兩個好似最高身價嘅香港演員。
好多年前已經知
始終算係早期就打入去大陸市場既演員
而且係實力派
再加上已經入哂屋
香港有高知名度
以當年既情況黎講
佢地被人搶高個人工 真係唔出奇
做咩講到張衛健係導演咁
睇過大家留言

不能續一回覆

或者我用「抄」呢個字唔係咁恰當

我主要都係想講張衛健成日係”食住個勢”

周星馳拍邊啲戲成功嘅就朝住果套戲嘅方向去拍

當然,兩者演技、本身戲嘅劇情都大不同

但你哋唔可以否認,係周圼馳帶起咗個熱潮,套戲成名咗,張衛健的而且係執佢口水尾,最明顯就功夫足球,你哋要面對現實

另外你哋話呢啲決定係編劇,老闆決定,幾時輪到佢話事,啱,邊有人同錢過唔去?但唔該唔好神化佢,佢有今時今日咁嘅成就佢真係有一半要多謝周星馳
但呢套我係睇豆豆
你調返轉咗

係突然多咗人神化咗張衛健
如果用呢個方向去講
咁就好老尷喇

喪屍片 上世紀前後十年 hit 到爆
咁又係咪可以話係大家"食住個勢" 咁去"抄"呢個題材呢

我諗個重點唔係"食住個勢"拍相同題材
而係拍攝出黎既野 究竟用向邊個方向走

就以小寶與康熙為例子
其實劇情 角色 人物設定 好係明顯同電影向著同一個方向走
而咁既情況下 令觀眾將兩者作直接比較 係無可厚非

但係西遊記
兩者除左題材係相同之外 其他既方向 都完全唔同
所以話"抄" 其實係不正確
我想講張衛健係無權話拍咩就拍
係投資個個搵佢拍咩先可以拍咩
所以係投資個個想執周星馳口水尾
唔係張衛健本人想執佢口水尾就可以執到
啱,但咁巧合套套都同周星馳有關?

佢接之前唔會覺得唔好意思執人口水尾嗎?

我當佢早前霉,無得選擇

但接咗西遊記後都紅咗啦

有得選擇自己戲路啩

但仍然都要接拍小寶與康熙同功夫足球

一係就佢真好等錢洗,二就一係佢真係好厚面皮

佢自己都有講過
嗰陣班大陸佬吋佢「你頭上沒有毛就什麼都不是」
紅咗係邊
屌你真係ON9無極限
西遊記 同 鹿鼎記 都係小說改篇
你唔好話叫周星馳去多謝個作者

少林足球 其實 某程度上咪又係 足球小將 真人版咁咋
你唔好話係足球小將帶起個熱潮食住上?
真係白撚痴
細個睇伙頭心諗點解同功夫足球咁似嘅 原來真係關事嘅...不過伙頭浸大陸味好勁,唔想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞