張衛健被神化?當年佢不停執周星馳口水尾上位咋喎

186 回覆
864 Like 190 Dislike
回魂夜果個 佢擺到明係將leon個人設
放落去鬼片度啦
呢個我又唔會話佢係抄
始終都係加左好多自己野落去個角色度
算係二次創作
網上d片重播佢果句如來佛祖乜乜乜,真係聽到毛管凍,柒到唔敢聽
小魚兒,花無缺 又抄考邊套
咖哩辣椒同芝士火腿除左戲名都係食物之外
內容差十萬八千里喎
夾硬話似都係得套戲 男一男二 二人組合咁

逃學威龍 逃學外傳 戲名似 但內容又係唔一樣 我諗張衛健無份幫套名改名掛

利申 幾鍾意張衛健 有bias
我都一頭霧水點解佢會上咗神枱
唔出奇

當年佢同周星馳比

價錢都爭一段距離
當年王晶係想搵張家輝頂星爺個位
所以果期張家輝拍左好多膠片
不過你又唔可以唔服
張家輝拍膠片 膠得黎 真係幾好笑
拍劇情片 又真係交足戲

無乜邊個演員可以好似佢咁
無被過去演譯既角色 被觀眾定型
同類型既 我諗係方中信先可以同佢比
其實都幾尷尬

其實佢呢啲咪又係抄考周星馳「坐低飲個茶食個包」

唔係個個都做到周星馳果種境界
無睇

亦都無興趣睇
我想講張衛健係無權話拍咩就拍
係投資個個搵佢拍咩先可以拍咩
所以係投資個個想執周星馳口水尾
唔係張衛健本人想執佢口水尾就可以執到
唯獨呢套無抄周星馳

我覺得呢套都幾啱佢做
我自己覺得張衛健係孫悟空同韋小寶演繹上明顯同周星馳有分別
反而陳浩民同小衛健個演法就似
同埋我自己個套呢2套成功同周星馳關係唔大,特別周星馳套大話西遊係當年口碑都一般
人地留得到係個市場就有佢嘅道理 你估弱肉強食 無人中意仲生存到咩
抄,但唔好抄得咁尷尬囉

宜家張衛健每一套戲每一個對白都𨮝住「尷尬」呢兩隻字

再用現代啲講法就係「柒到唔敢睇」
健仔套西遊記贏星仔嗰套啦
內容唔一樣

但唔可以否認係食住個勢嚟上

你講嘅呢兩套戲都係周星馳最成功嘅兩套片

如果唔係都唔駛用返本來的配角啦(吳孟達、張敏、曾志偉、柯受良)
西遊記(無sa同黑鮑嗰套)劇本完全唔同
其實還可以
方世玉、張三豐同小魚兒係個劇本虎頭蛇尾
但係演技仲可以
其他就唔好講啦
張家輝早期啲笑片 OK

至少唔會跟風拍周星馳拍過啲戲先啦
先唔講啲戲嘅題材跟唔跟風,無得睇星爺嘅時間睇下佢都唔錯呀。你睇下陳浩民套西遊記柒到...
樓主有冇攪錯咗 張衛健喺演員嚟 唔係編劇導演 你可以話佢演繹方式抄周星馳 我就覺得完全唔同囉
啱,但咁巧合套套都同周星馳有關?

佢接之前唔會覺得唔好意思執人口水尾嗎?

我當佢早前霉,無得選擇

但接咗西遊記後都紅咗啦

有得選擇自己戲路啩

但仍然都要接拍小寶與康熙同功夫足球

一係就佢真好等錢洗,二就一係佢真係好厚面皮
少年英雄方世玉
咁張家輝果段時間
只係一個演員
劇本我諗佢係無乜權話事

相對而言
張衛健跳出左無記呢個框框後
佢拍多好多套劇
累積左大量人氣
好多野 佢都可以話事

其實張家輝係王晶年代
拍過套"提防老千" 果套佢真心好戲
少林足球,A貨:功夫足球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞