張衛健被神化?當年佢不停執周星馳口水尾上位咋喎

186 回覆
864 Like 190 Dislike
唔係唔知child登多TVB打手啊?
一定係00後先講得出咁反智既說話
本來覺得有討論空間
但睇到你樓上個comment 我都係 「 ...」
老實講,你有冇留意到所謂抄襲個幾套都係同一個導演呢?由其是王生個幾套。
正如上面幾個所講,人地同一個導演開戲題材開戲做續集好奇怪咩?
唔知唔緊要呀,簡單d 話你知,王生早期用周星馳,咁王導演之後冇用到周生就改用張家輝張衛健,而王導演亦曾經好信任張衛健持續搵佢開戲,甚至比空間佢改善劇本,結果係個背景似劇情演繹實際同周星馳嘅唔同。
如果王導演個時搵第二個拍劇本就真係隨時同周生參與嘅似十足喇。
少林足球同功夫足球有冇抄大家 邊個抄邊個就冇人知嘅 樓主你咁肯定 你有內幕消息?
背景唔夠雄厚
以前星爺移民唔到原因係佢背景
王X冇左個大碼頭頂住咪要搵第2個 黑唔得咪搵白果一邊囉
張家輝個背景就夠照啦 黑吃黑 白吃黑
張衛健當年背景得佢幾個兄弟
點解個個都會誤以為係大陸佬話佢架
係tvb 高層係佢拍完西遊記紅左之後開續集傾唔掂數,最後壓佢壓到新人價,先咁樣串張衛健咋
方世玉呢? 小魚兒呢? 張三豐呢?
所以我覺得隨時樓主係為左幫某套劇於台慶打手,宜家開post 唱張衛健
西遊記黎講我覺得佢做得好過星爺喎
你就真係冇睇啦,佢好明顯學星爺啦
柒左就收皮啦,明明你自己講到咁盡又抄襲又剩,而家縮得咁撚快

同埋講到抄就好易紅到咁
而家周星馳啲新戲咪就個個演員學曬周星馳演法,但根本佢自己做返先好笑
就當張衛健真係抄,咁點解得佢一個成功
都唔同,星爺係喜劇之王
張衛健唔算sell搞笑,但佢做戲好重個人風格好吸引到人睇佢
On9
拍過就唔可以再拍

咁金庸都每一兩都抄一次

認真講句 西遊記 個人覺得咁多套又真係張衛健 果套最好睇

逼迫你個龍的洞
我都喺咁覺得 根本周星馳套西遊記大部份時間都係做緊至尊寶 除咗有西遊記嘅人物喺入邊 故事根本喺完全變曬 星做嘅孫悟空同張衛健嘅比 我覺得張衛健嘅好啲囉
每一兩年
樓主00後淨係睇維基
西遊記同小寶完全唔同做法都叫抄
咁劉亦菲做小龍女唔通又抄陳玉蓮
明明張衛健96個套先係跟正路西遊記劇情,都唔知抄乜撚野
邊套戲令你咁諗 我睇咗張衛健咁多套戲 完全唔覺學星爺 唔係喜劇演員就一定係學星爺嘅
屌尻垃圾周星馳就一定係00後 你啲乜思維邏輯
講真,嗰時啲觀眾都唔多在意抄唔抄,唔會對呢樣野感到不滿,咁啲片商咪鍾意食住個勢、熱潮,出啲續集,或者利用啲舊戲名甚至內容黎改下吸引觀眾。我覺得片商都係當張衛健係平價版星爺咁用,但我個人認為演技真係好唔同,係可能戲/劇風格似,所以你覺得抄

以上評論唔牽涉"西遊記"及"鹿鼎記",因為呢兩套星爺同張衛健分別既版本都真係唔似
近排好多00後好中意話D 老演員老套/尷尬,
人云亦云
今次用「執口水尾」
咪喺囉 樓主仲要話星爺帶起個熱潮 西遊記周星馳未拍之前 已經俾人拍咗十幾廿次啦 粵語殘拍嗰時已經有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞