真人真事: 即使期期準時供款, 負資產下銀行照Call Loan, 原因......

119 回覆
144 Like 16 Dislike
睇呢個post班硬好嘅留言已經知根本溝通唔到
2018年銀行總樓宇按揭貸款去到12000億,又話6成供滿,呢4成金額都去到咁高,樓市跌15% 咁有成1000億風險? 銀行食唔食得晒d風險呀
唔會亂 call loan
而家係60%以上要買保險
銀行承受既風險低左好多 加上有壓測
供到無問題 反而個市好差,有機會call d有cash既客 整靚盤數

利申 做銀行
合理 無第三方力量
基本上
在商言商 邊個會搞9個客
本來香港 息都唔會加
Regulator 不嬲唔會係銀行
只係市民一廂情願
覺得銀行逼死小市民
湯生上個禮拜都話銀行唔會call

轉個頭大師問多兩問佢又話08年佢都比人call左
硬好理據:
好少會call
未見過人call
總之唔會call
銀行份FACILITY LETTER 同instructions letter 寫到好清楚,除非業主唔準時還錢,否則唔會call loan

信果銀行會call loan 既人只可以講係呃緊自己
新料 any source?

只係聽過銀行除時都可以call你loan
條友洗黑錢又話你知咩
邊算屈
層樓值70但借咗120
嗰50根本就係無抵押貸款
息梗係唔同

你今日有工開點知你聽日有無工開
就係唔知先要抵押
否則就要高回報先平衡到個風險
其實睇facility letter 或者 loan agreement 點寫
公司貸款多數有condition 寫 repayable on demand
但多數還唔到錢或者拖過數先會考慮call loan

銀行做生意角度睇
基本上你一call loan 呢個客以後都唔會再搵你借
即係少一單生意 點會亂咁call

Mortgage 個份我返屋企睇下先
都係租樓最穩陣,對不對
提早比50萬銀行,咁係咪會扣返50萬息?
銀行真係狗
睇岩市既話都穩陣
Google 金管局負資產轉按

唔係話買樓一定冇錯,只係當個市跌到一街負資產既話,政府驚過你就真
跌市緊係租樓穩陣 只要跌幅大過租金支出
HKmc來源
97年應借到9成wo
佢仲要比左三成幾
條數係咪計錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞