真人真事: 即使期期準時供款, 負資產下銀行照Call Loan, 原因......

119 回覆
144 Like 16 Dislike
最好笑6月個陣升市轉勢前
話mortgage 同帳面係資產
一個月後開始轉跌
到而家部分人就快負資產,唔知mortgage同帳面仲計唔計呢
故事之後咪就係爆升
97年 170萬樓
而家坐底4-5球啦
咁97做份保安都係得$7000而家點都有$16000啦
不如講下實際有幾多人被CALL LOAN啦, 朋友個案, 點吹都得.
基本財政冇問題就得既話,一開始就唔洗用層樓做抵押啦,銀行唔會知你最後有冇本事還,按揭息口低純粹係因為你唔還都仲有層樓填番筆數

當ltv大過100%,無抵押個部份銀行要做更多既撥備,變相銀行唔同你做ploan,無抵押個部份隨時會蝕住做
銀行見你負資產 馬上call你loan
然後手上拎住數萬間樓
再4-5折賣俾下手 下一手再負資產
再收樓
係香港從來無一份合約係對消費者有利嘅
有肛需,吾洗京🦷
https://www.info.gov.hk/gia/general/201810/31/P2018103100394.htm

2018 第三季負資產一按資料,自己睇下
本身供落去啲本金去左邊呢
點解會負資產兩次?有無計供咗嘅本金呀!正常唔會喎
唔會收樓,咁銀行會有咩動作呢
你弱智架?

你而家睇Q3 2018?

你唔睇97data?
利息
通常細行先唔會缺錢
同埋細行唔會比大行便宜
巴打而家撈咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞