真人真事: 即使期期準時供款, 負資產下銀行照Call Loan, 原因......

119 回覆
144 Like 16 Dislike
咪銀主你
好過一直跌你又無錢還

當然係大下行市時先會發生既事
而大下行市又會唔會近年發生呢,就自己判斷
負左50個仲守? 工都辭埋佢拎綜援
假左啲喎
咁即係會唔會call loan?
有抵押貸款要計ltv
就算供款比率夠計都要補番錢
ploan無抵押貸款 計掂供款比率就搞掂
所以借ploan既人銀行只會睇你供款比率夠唔夠計
而唔會將你層樓加入外債比率守21倍計
朋友
香討
銀行名都無
當你講真, 97 同而家個壓測差天共地, 當年係人都借到錢咁濟
而且要銀行做野, 你個信貸都好極有限
唔租唔買 瞓街無得輸
This time is different
其實歷史不斷重演
2003年,香港樓比97年跌7成,
有幾多CALL LOAN發生?
點解你會知無出現過call loan情況?唔通你係銀行公會秘書長,有晒咁多銀行嘅記錄?
租樓日日賺
咁你知道嘅有幾多單call loan? 佔整體幾多%?是否大規模call loan?
我唔撚知呀!咪問下點解知囉!
其實冇野學到,或者叫人唔好賭咁大,自住就話冇計姐,但香港幾多人按盡去賭,一拆二、二拆四,樓玩唔起就車位、車位都炒高就骨灰龕。
當負資產就上街屌柒政府唔俾起樓,這就係政府同港豬嘅共孽
即係兩邊都鳩up
都係量力而為,唔好用高成數去借錢買樓!
我當你期期供樓供到足,
因負資產畀銀行CALL LOAN,你唔CALL齊政黨、傳媒屌鬼?

個陣個負資產業主大聯盟,屌既係銀行唔減息
(97年按息P+2,2000年左右P-1.5)
無聽過屌銀行CALL LOAN
依家銀行體系完整左好多
呢20年黎金管局都為所謂負資產做好多野
每次講真人真事,有幾多個係真係買左樓自己供緊?

每次都係我朋友,佢朋友
當銀行錯錢畀你
Mortgage Loan receivable 成為銀行資產
當樓價市值 x LTV ratio 低過 Mortgage Loan receivable 價值
銀行就要做減值撥備,但會影響盤數
理論上最簡既解決方法係問業主追收差價
但當然銀行會有其他考慮
例如業主入息穩唔穩陣,仲有幾資產等等
所以 call loan 唔係冇機會發生
就算會計上只要份 loan agreement 有 early repayment clause 都當係 current liabilitiy
你睇下上面隻 3zero 狗仲串柒柒咁
佢戰友IT狗已經頂唔順要自爆
佢做保安都叫份工穩定,層樓3球3百幾尺,有排都未到佢 變負資產,梗係串啲!

咁call loan 又真係有次序嘅,如果上年有層樓拎去財仔加按拎舊錢買多層果班最危險啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞