真人真事: 即使期期準時供款, 負資產下銀行照Call Loan, 原因......

119 回覆
144 Like 16 Dislike
先講講背景: 當年97年朋友買荃灣物業, 樓價180萬借銀行120萬, 跟住期期準時供款, 當樓價跌到100萬時, 銀行就寄信話REVIEW後按現時樓價只能借70萬, 要求還款50萬, 我朋友當年唔會為一封信理佢, 當佢地只係例行公事印張A4紙, 況且手上亦無50萬CASH, 唯有繼續期期準時供樓; 3個月後某日, 收到銀行電話, 內容大約都係話層樓唔夠價要找差價, 否則銀行會收樓點點點...我朋友當然話無咁多現金, 跟住銀行俾個OFFER佢, 話可以借P-LOAN俾佢即時還差價, P-LOAN當然利息高好多, 期數亦無咁長, 朋友無可奈何之下焗住簽下不平等條約!!!

原來, 負資產下一封信一個電話, 銀行反而做多佐生意, 利息亦收多佐! 所以唔好話只要期期供款銀行唔會CALL LOAN, 銀行CALL LOAN目的唔係想收樓, 背後原因係想做更多生意!!!

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27900421&extra=page%3D1&page=1

好得人驚
騙徒手法層出不窮
幾年前某大行賣保險,夠話係定期啦
啲客又會信
話唔 call 嘅根本只係活在自己世界。

銀行只係會睇自己盤數,理得你死。

就算樓價跌你繼續供,銀行角度都係要諗止蝕。

負五十萬你未必走數,負夠一百可能就走,負夠幾百你先走數供唔起,銀行蝕得更甘。

銀行唔 call 只係賭緊個市好快會升翻加上你唔會走佬,你唔會俾人炒。

佢迫死你冇好處,但唔迫你就要承擔蝕得更勁嘅可能。
自住驚閪喵
咩想做多啲生意 條戊利on9到
你估銀行想搞咁多野?
係金管局要求佢咁做咋
佐你老母
香討 + 朋友
銀行咁做叫人自殺
銀行唔係善堂
唔做生意嘅話
唔洗息借錢比你啦好冇?
就係要搞。
按揭即係孖展,跌左唔使補倉啊,輸打贏要雷曼苦主上身咁。
如果冇磚頭做抵押品,銀行會唔會借咁大舊錢借俾佢
照下鏡 望下自己個樣 個世界好公平 冇人攞支槍指著叫你借。升市扮樓神,跌市一哭二鬧三上吊
但銀行計到佢有本事還p-loan , 即係基本財政無問題,咁都call loan 分明屈錢
啲人唔理架
中晒發展商/aa毒藥
跳樓價 史上最抵
係呀買完冇耐咪要跳樓
淡友聽人作下故仔就咁開心
call loan 係銀行驚收唔返夠錢

自住驚閪呀 接貨啦
佢call loan 我就破產 1拍2散
如果樓價跌但還到款就唔使補倉,咁要層樓來做咩,你覺得冇左層樓你可以用Hibor+1.5%呢d息口借到咩(3年期p-loan 可能多3%,相對按揭20-30年)?如果係咁銀行要改一改個按揭借貸模型喇,最少加多5厘,你估有咁著數?
我好京京呀
仲好! 快d拎你間樓去賣
OK 咁最新指示係咩 ?

等到 Full paid 到 ? 唔好買樓去租樓 ? 住一世公屋 ? 移民 ?

我想睇埋故事完咗個教訓係咩
使乜拗 之前成班傻鳩日日話gogogo ,只升不跌
唔會call loan咪又係個班人
是邊間銀行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞