馬頭圍首置上車盤 入場費約300多萬元

265 回覆
35 Like 2 Dislike
5分鐘到地鐵?
一人過入息即係 38K
但二人唔夠74K

咁即係第二個人36K 以下? 咁點解唔只叫第二個人買?
有消息未

咁就月中
歧視自己咪歧視
咁可唔可以話歧視人工高過37050嘅單身用家?
37K都唔一定供得起私樓
馬頭圍咁方便 老西都話馬頭圍
好嘢,政府嘢有遲無早
Source ?
首置上車盤62折料最平呎價1.2萬 市建局除夕公布銷售安排

市建局位於土瓜灣馬頭圍道的450伙首置上車盤「煥然懿居」(eResidence),消息指市建局建議以市價62折開售,正待政府批核最終折扣。據悉項目平均呎價約1.3萬元,部分單位呎價更低見1.2萬;市建局本月31日公布價單及銷售安排,屆時也會安排示範單位模型,供市民參觀。

「煥然懿居」有兩幢樓,共493伙;剔除少量3房單位後,約有450個開放式、1房及2房單位,將作為首置上車盤先導項目。單位面積介乎260至510平方呎不等,家庭入息57001元至7.41萬元,資產上限255萬元;單身減半。轉售限制期敲定為5年,限制期後業主可向市建局繳付補價,在公開市場轉售單位,市建局不會回購單位。

消息又稱首置盤的銷售安排,跟房委會的居屋項目相若。市建局年底公布項目定價後,直至明年揀樓時也不會改變。換言之,若申請期至揀樓期間樓市下跌,在首置盤定價不變下,買家入市時的折扣率或減少,但日後補價的幅度也會相應減少。

市建局董事局今(18日)開會討論首置發售安排,非執董麥美娟認為,雖然現時物業市場波動,但樓價仍高企,市民難以負擔。她相信市建局推售有折扣的項目後,外界反應仍好,料可望獲得超額認購,但未必錄得今期居屋的空前認購情況。

美聯物業九龍區董事陳光明稱,首置盤的入息上限較高,合資格家庭也有能力購買私樓,料對即將發售的同區一手私樓最受影響,例如新地/市建局的北帝街單幢項目Downtown 38,以及新世界上鄉道瑧尚等。陳稱,Downtown 38多數單位屬一房300餘呎,新地早前透露售價600萬元以下,料呎價約1.8至1.9萬元,首置盤消息或對有意購買小單位的買家,造成心理影響。
單人入息37150 想試下抽下都冇
只能苦笑
扣埋mpf?
計扣左mpf後個數?
好抵買
有門檻 居屋班垃圾單身抽唔到
最多超10倍
呢個盤單身都有機中
居屋都係計扣左MPF個數
咁可以試下
住緊公屋係咪要除名先可以apply?
我55K
女朋友25K
我地單人抽唔到
結左婚都係抽唔到
首置呢個setting 簡直係....
完全趕走班投資客
考驗真剛需

呢個盤重點係有下限
無得玩人頭
唔會再見到讀緊書居屋抽中第一

補地價 計返超過22000呎,仲貴過凱滙,唔近mtr
投資價值低
咁政府覺得人均賺四萬就應該買私樓

利申 唔同意
遲d 唔係有土瓜灣站咩m
通到車偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞