馬頭圍首置上車盤 入場費約300多萬元

265 回覆
35 Like 2 Dislike
市建局今年底推出、明年初接受申請的土瓜灣馬頭圍道首置上車盤,市建局早前聘請獨立測量師為項目評估市值,採用12月初資料釐定已打折的售價。據了解,市建局財務委員會今日開會,商討馬頭圍道項目450個單位銷售價格事宜,根據局方向委員會提交的建議,屬意是以之前最低的市值六二折為評估市值,但有關建議仍需交由運輸及房屋局「拍板」,以決定推售時正式市值折扣率,現時未知運房局會否選擇改變主意,在六二折至七二折「中間落墨」,一切有待政府和市建局最終公布為準。倘最終折扣無變,首置盤單位「入場費」推算大概是約300多萬元。

(資料圖片)

韋志成曾指折扣價推售 少收10億也不成問題

據了解,市建局董事會早前正式通過購買首置盤的資格準則,售價將是市價六二折至七二折,而局方向財務委員會提出的建議,是以六二折定價,局方早前曾估計,以此水平定價亦不會令項目出現虧損。

市建局行政總監韋志成早前接受訪問時曾指,有關項目售價會貼近成本價,強調首置上車盤項目並非要賺錢,只期望收回成本,即使少收10億元也值得,因可令政府得知市民對首置上車盤銷售的反應,有助將來檢討計劃。

市建局土瓜灣馬頭圍道項目剔除三房單位,以及預留予已登記受馬頭圍重建項目影響前自住業主的單位後,會把450個單位將以首置方式出售,單位面積介乎約260平方呎至507平方呎。有關項目預計明年第二季落成。特首林鄭月娥10月發表施政報告後曾透露,估算土瓜灣首置盤單位售價中位數為約590萬元。

家庭申請月入5.7萬至7.41萬

此外,市建局銷售樓宇屬一手住宅物業銷售條例的規管範圍,故局方直至正式接受申請前七天,才會公布單位價格等資料。

市建局董事會早前通過政府提出的項目主要申請資格準則,首置上車盤項目申請人須為在港居住滿7年或以上香港居民;申請人及申請表上所有家庭成員,須從未在香港擁有住宅物業;同時並無享用由政府、房委會或房協提供的房屋資助。

至於入息及資產方面,二人或以上家庭每月總入息介乎57,001至74,100元,一人申請者則介乎28,501至37,050元;二人或以上家庭及一人申請者的資產限額,則分別為255萬元及128萬元。
幾時有則睇?

300多萬 = 260呎?
300多萬一定係260呎啦
個多究竟係幾多 310又係多 380又係多
買保升中心好過啦diu
好似居屋同綠置居先改10年禁售
呢個盤唔賣得俾綠表居二,想換樓客既話路好窄
附近環境又麻麻,得校網叫可取
合資格咪抽下,抽到先再諗買唔買
至於入息及資產方面,二人或以上家庭每月總入息介乎57,001至74,100元,一人申請者則介乎28,501至37,050元

算唔算歧視,如果低過28501喺咪無得申請
佢個位已經係紅磡唔係土瓜灣
一人申請個Range 咁細既...
一早講左架啦
你低過28000咪抽居屋

各有各玩
我高過居屋入息無得申請居屋又係唔係歧視

支持你司法覆核等大家齊齊有份抽
附近好撚多大陸人
翔龍灣 偉恆昌 呢個盤後面一堆賣珠寶金飾
仲好似喺之前 成座樓倒塌個到
樣樣野都要child 登仔有份先唔算歧視
不如話冇得拎生果金又係歧視
唔同措施照顧唔同階層既人,其實有幾難明?
房委會昨通過收緊轉售限制,明年起推出的居屋及綠置居項目,以修改地契方式,在公開市場的禁售期由5年延長至10年。至於首置上車盤會否跟隨禁售期,韋志成表示,將項目禁售期定在5年較為合適,因為項目原本並非作首置盤推售,有8成單位屬開放式和一房單位,預計買家會是較高收入的一群,向上游能力較高,5年後已有能力換樓,加上項目本身有其他限制,如果將禁售期定於10年,會對買家構成不便。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E9%9F%8B%E5%BF%97%E6%88%90-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E9%A6%96%E7%BD%AE%E7%9B%A4%E7%A6%81%E5%94%AE%E6%9C%9F5%E5%B9%B4%E8%BC%83%E5%90%88%E9%81%A9-%E5%AE%9A%E5%83%B9%E8%B2%BC%E8%BF%91%E6%88%90%E6%9C%AC-030258920.html
之前就話個盤市價呎價係20幾K, 但睇返環境其實仲差過黃埔
行去土瓜灣站/黃埔站都要10幾分鍾, 中間冇額遮頭
如果5年後樓市繼續收皮補地價再換樓當然易, 但如果5年後樓市GOGOGO去返今日水平, 一呎地價當補返7000銀, 400呎就差唔多3球
而且市建局D盤可以留意下之前D盤, 睇下馬頭圍津薈個則先再諗
係,升市補好多地價,跌市補又蝕到入肉
應該好難甩又放唔到租,要有住過世既覺悟
其實唔近偉恆昌果邊
正正就係好多年前塌樓果度
後面一堆工廠大廈
成日都有貨車經過,上貨落貨
住低層一定又嘈又食塵

利申:住附近

我究竟係未香港人
我張香港出世紙身份證係未假既
點撚解乜撚柒野都冇我份
好好對待父母, 用佢地個名食盡政府。
佢地已經有間買左既公屋
用唔倒, 依個世界公平咩
年年交稅既就冇政府福利
唔柒洗做就有樓住睇醫生都唔洗錢, 坐車買眼鏡都有政府律貼
日日做到隻狗就乜都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞