馬頭圍首置上車盤 入場費約300多萬元

265 回覆
35 Like 2 Dislike
仆街過撚左資產限額
巴打買私樓啦
跌市補唔係抵D咩~?
升市補 唔係比 跌市補難咩~?求指正

假如單位2018年市價 1000萬, 62折後620萬
5年後 2023年跌市, 單位市值800萬, 咁補180萬就得
但假如升到 1200萬, 就要580萬

另外想問下如果極端D, 5年後跌穿買入價620萬, 當市價值600萬, 咁點補法
點解跌市補會蝕入肉~?
買個2房都應該要6球尾7球頭, 同觀塘新盤差唔多
條數唔啱, 補價係用補價時市價x 折扣率。
62折 = 折扣率 38%

1200萬 同 800 萬 要補嘅錢係
1200萬x38%=456萬
同埋
800萬 x38%= 304萬。

600萬就補 600萬 x38% =228萬
其實近紅磡,對需就係昇御門,全維港海景
設計同用料跟新私樓一樣,金門建築承建商
多謝
政府帶頭起劏房
我怕個海景幾年後就冇
則邊咁多舊樓, 10年8年後都分分鍾變晒新樓到時擋晒
不過如果夠高層, 應該個海景幾穩陣, 有機望啟德海景/北角海景, 但都仲未知佢點起, 但望上面2個地方海景應該幾穩陣
比大家講到唔要好過咁
向維港尖沙咀方向無舊樓,亦無高樓,向啟德方向大部份係得十層左右工廠大廈,海景起馬有廿年
昇御門65拆你要唔要?
望到維港尖沙咀 係就真係唔錯但應該好貴
怕就係怕中層果D, 頭10年8年有海景, 之後冇。高層應該穩陣
一郁工廠就冇啦
未必KEEP 到廿年
昇御門用料靚野?
海量(開放式/一房)資助房屋陸續有黎。
估因為37k係9按既最低入息要求
可能佢地覺得有能力做9按既
應該係私人市場買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞