馬頭圍首置上車盤 入場費約300多萬元

265 回覆
35 Like 2 Dislike
3條巴士線上紅磡,兩條去尖沙咀,行前有架8號小巴,昇御門一排話海巴,沙中線站口5分鐘,行十分鐘到黃埔花園。270度維港海景

有得你買呢個資助房屋仲想點?

利申:不合資格
根本係超哂班
但依家個市況不明
加上符合入息資格果班人九成都係洗腳唔抹腳既父幹撚
未必睇得上眼「資助房屋」 講出來唔好聽 無得向同輩「威威」

想買樓既窮撚或者基層家庭又負擔唔起或唔付合資格
呢個盤好大機會好似啟德一號咁
香港人就係咁犯賤
點會睇唔上眼,佢本身私樓黎,係夾硬比政府逼做62折,有得狗沖一定沖
呢個價 喺4年前都係買市區單幢1房咋
仲要係30年舊樓
宜家用同樣價錢可以買到市區新樓
真係唔好太揀擇...
我怕佢係單人最多只可以係開放式or1房,咁2房都得ge話,可以另一半做擔保人ma
等跌市好過
首期我真係有
因為現金太多又未結婚先迫住要單人申請
開放式 or 1房真係冇興趣
話哂自住起碼5年, 1房唔夠用
中位數590萬
其實仲係好貴
係年頭估價,用$23500一尺做基準,家陣年尾用$18000做基準啦
對岩岩過左居屋嗰班黎講係福音黎嫁啦
4百幾個單位
會搶成點

俾家庭首置為主但兩房得20%唔夠,
但5年內又唔賣得
即係叫你結左婚申請但又唔好生小朋友
仲要搶一餐, 香港人真係好慘
有睇開樓或者買過樓既人就知呢個盤抵到爛

無睇開樓既人無論你比乜優惠佢都係話
就算200萬買到600呎三房市區新樓 零首期零息30年月供
果班硬淡同唔知樓市係點既人一樣會話貴
但嗰度明明係紅磡馬頭圍道
即係邊度⋯⋯

利申:住對面
其實你講緊個case可能早五年出世已經un un腳,樓換樓上左三房

今日有個大我十零年老屎忽同事,話買樓係要辛苦d捱下, 之樓換樓就ok, 分享埋佢第一層樓四百幾尺兩房,百幾萬上車供得幾辛苦,換下換下而家住緊接近千萬既樓

我同佢講如果而家有百幾萬既樓我一炮過full pay喇,駛乜好似你供得咁辛苦,之後佢就無聲出了
觀塘剛開始有新盤低市價賣,政府便出來放風,照睇林奠真係希望推冧樓價!
每個時代一樣有佢既問題
2003-2008果幾年仲受沙士既陰影影響
無人敢買樓
加上股市大升 個個炒股
仲有好多行業係果段時間既人工低過今日一大截

不過樓價問題令香港個社會制度越來越傾向懲罰精英
一大班無能既人只要有物業就可以獲得大量社會資源
學歷越來越無用
社會階級流動性越來越低 世襲同裙帶關係對比以前顯得越來越明顯
成個社會都廢柴做leader
講返樓
就算早五年出世
呢類人一樣唔會買樓
舉個例子
一隻金勞大約18-25萬
四五年前一個車位大約30萬 今年初炒上100萬以上

問心果句
時光倒流2013年而你有30萬係手
你會買隻金勞 定買個車位?
過四球都係?
居屋爭崩頭係因為有人借人頭抽居屋加上入息無下限
好多學生未畢業都抽埋一份

但首置上車盤剩係入息下限分分鐘踢走一半人
入息上限又踢走一部份人
結果真係有條件抽而尚未置業嘅人應該遠少過預期
入表抽嘅話抽中機會應該大過居屋好多

但同樣因為符合條件嘅人唔多,加上開始樓市轉勢
如果反應唔夠好話唔定首置上車盤唔會成為恆常政策
甚至好似港人港地咁推出一次就玩完
抽到可能都放棄
香港人跟紅頂白 犯賤基因深入每一個人既骨髓中

如果預期樓市下調 呢個盤仲要5-10年禁售期 無得加按只可轉售比同樣符合首置資格既人
你係準買家一定擔心將來換樓無人接
仲要唔知首置計劃會唔會從此終止
8成單位係開放式/一房
仲要禁售5年
抽完都未必揀得落手
煥然一居 有版你睇
不過始終係資助房屋,唔會完全無人要,只係機會大過居屋好多倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞