「我屋企有錢唔代表我有錢」呢句野真係好撚on9

144 回覆
332 Like 812 Dislike
香港人窮人真係最低賤既人種,我正正係屋企人有錢唔代表我有錢
返工同你一樣搵咁多,你要俾家用可能1/4糧,我供樓絕對超過2/3糧,每月都月光咁濟,仲要成日俾人話你咁有錢,我屌你老母咩
到我結婚想問屋企人拎錢洗,總會有人講你唔識諗,唔夠錢係去諗辨法搵更多既錢打多份工唔應該問屋企人拎錢,呢個時候就識講你屋企有錢唔代表你有錢
窮撚發現
有錢人通常寒酸 如果靠父母幹根本無好日子過 明明搵多我幾倍 渣幾層樓 但餐餐茶記 出入地鐵
真係好撚煩 我朋友想讀乞食科冤佢老母唔俾佢讀 走嚟酸我會出國讀u 心諗我夠想讀中意嘅科啦 去到都係讀啲貼地野咋 出國讀書有幾有錢呀 你嘈完我老母會帶埋你去咩 講到我錯咁
屋企有個有錢老豆 但直係唔關我事 中學畢業之後 我冇洗過佢1毫子 除左住之外 大學學費都係自己搵返嚟
你話佢走左之後啲錢都係我嘅? 佢份遺囑真係寫住會捐撚晒出去 早排仲叫我排定居屋
大把人係咁
父母日日倒水咁賭咁玩都唔放水俾仔女
係呀我有事果陣有全家backup呀
咁就代表我本人有錢?同埋關你撚事咩
根本就係你啲撚屌標籤人逆向歧視
成日單單打打抽水
我地咪低調啲囉!
記住呀 上一代有錢係佢地有本事
總之唔係偷呃拐騙就得
幾時輪到你啲外人說三道四
根本好多野都整定又有咩好講
況且就算你要怪嘅都唔係怪人地
係怪自己上一代或者再上一代
窮撚冇咩見識
你抱住咩心態咪理解到啲乜嘢囉
我咪講咗
點解要覺得有錢係貶意
你係有錢咪認,家吓又唔係要清算啲咩
幾時怪你
幾時話你偷呃拐騙
打稻草人把撚咩
你係用自己努力搵啲錢返黎人地有眼睇
你要謙虛、客氣少少講「邊係呢」已經夠做,如果你講「我屋企有錢唔代表我有錢」即係介懷緊嘅係你自己咋
根本心態問題 有時講者無心聽者有意
你自己自卑人地講咩你都唔岩聽㗎啦
屌個世界不嬲都唔公平
佢地煩嘅野同你地煩嘅野唔同
就算你煩啲又點都好 比黎做乜
比完人地又唔會少忽肉
自己又係度咁介懷
咪盞自己唔開心
唔通要日日諗點解自己老豆唔係李嘉誠咩
屌咁你想點撚樣
係咪要人同你調轉個屋企先安樂
憎人富貴厭人窮
再者 人地又唔係你邊個
講野難唔難聽呢啲個人感觀問題
咩都好聽完咪算 又要起哂鋼咁
見到你都覺得辛苦
想你唔好咁唔開心都得罪你
你唔係以為真正嘅窮撚畢業前都同啲有錢仔相差無幾啊嘛
分分鐘畢業前屋企都俾唔到飽飯佢食
更莫講話有閒錢增值自己
好彩上到大學又要死做爛做兼職
呢個社會根本唔歡迎窮人
其實窮人係唔應該生存咁耐 係現有社會制度保障左呢班人唔駛死 但唔代表唔駛受有權有錢人折磨 利申:搵3000一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞