「我屋企有錢唔代表我有錢」呢句野真係好撚on9

144 回覆
332 Like 812 Dislike
有同事又係咁 老豆幾層樓 佢住一層要租 成日話自己窮
心諗 過多幾年咪又係你既
即係屋企既錢係呢刻唔到自己話事
要等屋企人將果舊錢/物業俾你先係屬於你
到底人地有無錢關你蛋治
你理得佢屋企有錢定佢自己有錢
咪咁自卑啦
So true
所以人地講呢句野都錯唔哂
咁你想人哋同你講咩,本身有錢就已經企喺上面望住你,點望你都覺得自己俾人笑㗎啦
所以d 人自卑, 人地講咩都係錯
可能家庭關係唔好 又或者自己有志氣D
想自己白手起家
當然話大家二十年三十年後 佢就算衰咗都有後路
生活都唔會太差 有兩老加持
但至少佢今日同你講呢番說話並無錯
因為都係同你一樣靠自己拼搏生活
最多唔比或者比少D家用姐
中產仔並唔係真係好有錢
多數都係屋企持有幾層物業 無太多流動資金
兩老如果無工作能力 靠收租賺生活費
自己有手有腳點解唔再努力下

當然都可能係客氣說話啦 我好撚有錢
你D煩惱我完全唔明 樓主會唔會開心D
有乜咁戇鳩
人地係唔憂柴米,可能車出車入,但屋企人未必會俾錢佢地過手
唔通買部電話又去搵老母俾錢?買個袋又洗老豆錢?咁梗係要自己搵架啦。
我都係獨生,屋企都叫有兩三層普普通通且未供完嘅樓
而我媽已經講到明淨係會留間屋俾我住,其他佢地拎去養老
佢仲預我出到嚟做野之後每個月俾大半份糧佢幫手供樓
所以屋企有冇錢真係唔關我事
到你兩老走左未又係留大份比你,窮人無屋住仲要生養死葬呀,你諗下假設你突然有cancer ,窮人醫條撚?真係「屋企有錢唔關我事?」,呢句野好難聽
事實的確係咁, 有好多住買落私樓既出黎打工都要比家用
其實都要等兩老過身先關自己事姐
咁一日唔死 個舊錢又真係關自己事。。
一日唔到你手都唔叫有錢
有兄弟姊妹果啲仲要爭到死
識人屋企好撚有錢
但偏心曬去佢細佬同啊妹
然後佢自己要半工讀供自己讀大學
部電話裂mon裂到睇唔清都冇錢換
我妹夫屋企就係甘, 佢屋企有家底, 但妹夫搵唔多, 但佢唔借首期比妹夫, 佢只可寄住在女家
有幾on9呀
唔係個個父母肯洗錢落仔女到
死左層樓都係你,仲on9
假設父母層樓要自住or佢在生果時死都唔肯比你
父母當有80歲
仔女都40歲 咁佢40歲前都唔係有錢喎
識過呢種人,老豆死左老母唔比仔女變賣資產,死hold爛hold
明明總資產睇落係好有錢實際老母自己袋晒,d仔女都3張幾4張

唔通同你哂命話 我好撚有錢架 屋企幾十層樓渣緊手
咁咪仲黑人憎
身邊d fd個個住私樓打份鳩工過日晨都得
睇context喎 係無lala自己講 定比人串完講先

有啲人自卑心作祟
知人屋企有米/搵得多/名校神科/etc
就句句都得住哂
一齊食個飯都話「啲平民嘢你食得慣唔慣架」
後生仔係咁
好驚同人講自己屋企有錢
因為怕被樓主呢D窮撚話經濟唔獨立, 係廢物,
結果就無端端搞到有自卑感
所以打死都扮自己經濟同屋企無關先
有的資源全部屋企俾 點唔關事
有乜撚野難聽呀
人地有錢都唔會掛係口邊日日講
自己窮就要唱通街
咁樣比較個心會舒服啲呀?
自己窮又唔抵得人地屋企有錢係咩玩法
真係架,我爹地咁有錢都淨係比間地鋪我,靠果少少租點撚樣生活呀
難聽在係窮人面前講自己無錢呀
窮人點會唱通街話自己窮,只有有錢人扮窮
屋企有錢唔代表我有錢
咁就叫扮窮??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞