「我屋企有錢唔代表我有錢」呢句野真係好撚on9

144 回覆
332 Like 812 Dislike
乜撚野佢地有錢唔關我事
同窮撚咁講係咩心態
而家唔關事姐
想買樓叫聲爸爸咪關事囉
想買車叫聲媽媽咪關事囉
個個月慳返三份一人工唔洗交家用咪關事囉
結婚禮金酒席屋企全包咪關事囉
冇晒窮人個D家庭煩惱呢D人都話唔關佢事架啦因為佢唔知會咁煩
吊 true
同幾個屋企有錢或者有層貴樓既人傾過
又係獨子 死都話自己無錢
搵咩工blah blah blah 又無前途咁
心諗第日乜事都無層樓都係你
方死你老豆老母捐哂出去咩
我自己屋企租間屋住又無錢 聽到依啲真係唔知做乜
利申 自己應努力上游 但上述既係遇過樓主情況
你估個個老豆老母同仔女用同一個銀包呀
咪又係月儲5千買法拉利故事既另一種講法
客氣說話嚟 唔通同你講佢真係好有錢咩
淨係屋企可以俾你白食白住已經贏晒
人地屋企有無錢關你咩事先?
同窮撚咁講姐係
"係呀我而家冇錢呀
但有屋企人BACKUP囉
你唔恨得咁多架喇"
同我個有錢同學一撚樣,
成日煩呢樣煩果樣
但佢係煩去英國定美國讀MASTER
ON99
跟丈夫窮活16年 離婚後才發現他有錢有房

唔俾人地真係一畢業搬出去住完全唔靠屋企 屋企人死咗之後一個仙都唔留俾佢?
客氣說話都唔啱聽?
唔通人哋要講“係呀我屋企就係有米,你哋啲窮撚恨唔到㗎啦” 噉咩,同埋佢講呢句嘢我覺得都唔係話錯晒,啲錢而家真係唔係佢嘅。

不過亦都可能有啲人凸登講反話嘅。
我屋企有錢咁我咪有錢囉,係呀老實咁講我家境真係唔錯,無憂無慮咁,點解我要做嘢?為興趣㗎咋,叫搞返啲閒錢使,唔想玩嘅錢都拎屋企錢
唔通下下答你「係啊 我係好撚有錢啊 死窮撚」你咁先開心咩
話自己有錢:樓豬開post話人四圍曬命
話自己冇錢:樓豬開post話人扮哂蟹
話只係屋企有錢:樓豬開post話人on9
唔係咁樣講你又話佢哂命嘅姐
真係難服侍
其實我諗樓豬講既情況,可能係指個啲人唔洗煩返工搵三餐溫飽,唔洗比錢租屋,屋企養到咁大咁好,就唔啱講咩屋企有錢唔=我有錢。因為相對一般人而言,呢啲可能已經係佢地要用成世人去追既事
成件事都戇鳩 呢種人好明顯平時低調唔想提咁多
你主動走去問人你有無錢 人地如果答你佢好撚又錢你估咩後果
咪成班frd屈你請食野 慳錢就話你姑寒 有距離感
答你唔有錢又話人扮野睇你唔起
窮撚表示寧願你老實少少認有父幹
有錢撚表示不如你班窮撚唔好問
咁你想點啊 直接同你講 係啊係啊我好撚有錢咁啊 咁咪盞你葡萄 正如啲人讀書好 話自己叻你又話人串 話自己廢就話人假 根本你啲地底泥就點都睇人唔順人 唔使作個理由俾自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞