「我屋企有錢唔代表我有錢」呢句野真係好撚on9

144 回覆
332 Like 812 Dislike
大把有錢人仔女都好有家教,唔亂洗錢,買樓唔洗老豆老母出一毫,家用每個月照比5千(雖然佢地老豆老母唔志在)

你班友就係呢個心態先窮足咁多代
樓主又唔錯得晒
事實就係有啲中層仔唔使俾家用
但又個個月清晒袋之後嗌窮
講乜都要顧住你個窮撚心理咁撚玻璃心就唔好問喇
朋友兩老係中產 有幾層樓係揸手
但家庭關係麻麻地
平時都唔係伸大手板拎錢
佢屋企人唔會主動比錢
仲叫佢交家用
然後佢靠自己打份牛工養自己
因為家庭問題仲想自己儲錢結婚買樓唔想靠屋企
所以依家呢個階段 佢屋企有錢真係唔代表佢有錢
遲啲可能關係好咗又唔同講法
但現階段呢句係無問題
其實有無諗過係你一日到黑潤鳩我父幹先
唔知做乜撚我做咩都可以拉去錢嘅層面
「唔緊要啦,你有錢嘛」
我真心覺得價錢唔合理
「你叫聲daddy媽咪咪買到囉」
有時呻下份工
「你無得輸啦 受氣嘅話咪返去打屋企人工囉咪」
心諗做乜鳩 你講得咁撚肉酸想我點應鳩你

識咗十幾年
我住邊?又係你問先
屋企做咩生意?又係你問
讀書嗰時零用錢有幾多?又係你逼我講
要唔要交家用?又係我出嚟做嘢搵到第一份工你第一句問嘅說話

講大話呃你咩?又話我睇你唔起啦
講真話唔瞞你?又一日到黑串鳩我

咁咪講句「我屋企有錢唔代表有錢」
嚟維護你個小小自尊心之餘希望你唔好再煩鳩我囉
屌 都癡撚線
真呀 有時真係唔知邊個on9
呢句擺明係串鳩你啦,仲聽唔明?
人地有骨氣唔撚洗屋企錢都唔撚得?
有冇錢關你撚事
咁佢地有佢地洗
我有我洗
唔會要求比錢我
佢有錢關我撚事?
到人地認有人錢 就會話人 曬命
我屋企窮代表我真係好窮
其實無錯,你估阿澤鉅而家去買個島起個皇宮,再請多三千宮女,佢老豆會唔會小到佢反艇

等佢老豆唔係到啦,佢就真係可以咁做啦
啲死窮撚真係好撚煩=.=
不過窮人好多時大洗過啲有錢人。
呢句通常係啲人話你有錢仔
然後無嘢好接先講呢句

唔通當住你面話自己真係好撚有錢咩

所以話同得人講 你好有錢/有錢仔
嗰啲都唔撚識傾計嘅
因為我屋企都係
Daddy退左休幾年我都冇俾過家用
都係自己搵自己洗

只可以話屋企唔洗煩錢銀問題
但佢地有錢 唔等如我都有
屋企有錢 唔代表飯來張口,有錢人受過教育唔係下下都問老豆老母攞
屌同我個情況一模一樣
依家佢再咁講我會即刻轉話題或者笑一笑算
我daddy話要將佢副身家係佐敦地鐵站派
頭100個人可以分晒
所以我真係冇錢
我想架 屋企中產但係讀書比既零用錢仲少過隔離個公屋撚
兩老做左安老按揭 層樓唔洗要番了
死左都歸唔到我
中學嗰時睇住啲攞曬書簿津貼交通津貼賽馬會基金既同學一日一杯珍珠奶茶 我乜都冇份攞但係買包薯片都要左度右度 你估好過癮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞