「我屋企有錢唔代表我有錢」呢句野真係好撚on9

144 回覆
332 Like 812 Dislike
以為自己覆緊
中撚到仆街
乜撚野過幾年d錢都係你既
而家人均咁長命,當某有錢人30歲生仔80歲死,個仔都要50歲先拎到錢 仲未計有錢人識養生少壓力可能再長命d
你而家同個廿幾三十既人講佢死老豆,係咪蠢得過份
咁你想點
話自己有錢你就話曬命
無錢又唔得
明知你就咪撚問
屋企有錢老豆會留比你
你唔比一個風浪乜都無哂
一定係樓主話人地有錢點點點在先啦
人地唔知點應你咪咁答囉
唔係人地好地地點會咁講呀
屋企有錢 人生真係舒服好多
講得出呢句既人完全唔明自己優勢係邊

利申 只係中產 已經突破左好多障礙舖好路
冇意外只要付出同同輩人多少少既努力就已經有光明既前途
咁點睇我個女性朋友揸黑卡同你講佢屋企只係比上不足 比下有餘? 你重要知道佢唔係串,係真係咁認為

所以一聽到連登仔話有兩個單位就係有錢人打風流工就真係得啖笑
其實有無錢個定義真係好難介定
如果只係唔洗比租比家用
我覺得好多住公屋都係你地所謂嘅有錢人
潛台詞: 我係好撚有錢呀屌你老母仲問
係真架屌你 我屋企有單位 係收緊租, 基本上兩老唔洗做野, 但我依然都要比6000銀家用, 我今年27, 好多野都係自己搞掂, 屋企人唔會幫你供車 供樓 , 好多野都係食自己
你care人哋咁講即係你仇富
同埋呢句已經係婉轉叫你唔好再focus佢有冇錢
唔通人哋話「我係有錢點啊」你就舒服
唔明依句野既人都係啲窮撚
唔怪你

其實屋企有錢唔代表佢會俾錢你洗
都唔代表佢地會幫你
你啲窮撚應該唔會明
我成日都聽到啲人同我講你咁有錢 慣哂
啲人見我圍村人 就話大把錢啦有地有剩
心諗依一代圍村人都冇咩地
同正常人一樣讀u揾工 正正常常冇分別

我老豆老母係有啲錢
有村屋收租有長糧
但話知你死 冇諗過幫你
冇俾錢我洗 仲成日追斬我家用

佢地飲飲食食一年去十幾次旅行
我都返工返到隻狗咁

仲有 我有個親戚
工又唔返 又大洗 大食懶二世祖咁
又爭落周身債
哈 我老豆又幫你還完一次又一次

自己個仔生生性性 好有career planning 又完全唔理 真係前世做錯事

仲有啲仆街成日講話 你屋企咁有錢blablabla
真係難聽過粗口

sor有少少散題

我屋老豆好有錢
同一情況咁濟
算啦 啲窮撚家庭唔會明
離題
老豆啲錢拎曬去包2奶,養同2奶生嘅bb
2奶租私樓住唔洗做,老豆養佢,本身屋企層樓寫我老豆個名,唔諗住俾啊哥同我,我啊哥都係住緊公屋渣。

係外國讀緊書,老豆同老母離婚,唔諗住再供我讀書,你可以話我條路好行啲,但唔覺得佢係應份俾錢我,啲錢係佢嘅,佢願意洗係我到我好開心,唔願意洗係我到我都無乜嘢好講,所以佢有錢真係唔代表我有錢,佢唔供我我翻香港一樣做普通打工仔但我都會俾家用,唔想白食白拎

其實佢地會用好多錢去買佢地鐘意嘅嘢,但就未必會買我鐘意嘅野俾我,我自己係外國讀書都好慳,衫個啲都唔會買多件。相反識好多公屋仔,買好多潮牌,仲大洗過我

利申 小康之家
樓主我屌你老母閪
係咪要講直接踩你既說話先啱聽?
我唔係怪D咩窮唔窮撚, 但屋企有錢, 真係唔代表我有錢, 我就來結婚, 但我係我女人同我一齊比. 我屋企有少少, 但唔代表我有
屌你老母啦
有幾on9呀
唔係個個父母肯洗錢落仔女到
死左層樓都係你,仲on9
假設父母層樓要自住or佢在生果時死都唔肯比你
父母當有80歲
仔女都40歲 咁佢40歲前都唔係有錢喎

正解
屋企人有錢,但自己可以有志氣d,最多都係唔比家用
唔叫爸爸媽媽買野比自己

Btw,屋企有錢,真係唔關我事
窮閪真係好閪煩
一係就唔好問
一問完又要日酸夜酸
扮野就唔駛打份牛工啦
窮撚真係特別惡
憎人富貴厭人貧, 同你講有錢無掟洗你都係會覺得on9架啦
佢地無諗過無家庭負擔已經好過好多人
老豆老母係就係唔會比好多你
但你需要個陣你會有呀嘛

窮撚家庭出身好多時係讀書個陣已經要諗養家
未畢業已經諗定你比幾錢家用
都未計本身屋企已經爭人錢

個心理壓力都唔同啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞