食了剛畢業的護士妹妹,然後愛上了她 [少甜] --- 下篇 + 完場 Q&A

429 回覆
155 Like 13 Dislike
等緊
Same here
溫住書等你
ching 我考夜晚6半
等 寂寞到夜深
夜已漸荒涼 夜已漸昏暗
溫書啦屌你
加油睇清楚題目呀
大結局係一篇3000字以上嘅長文
寫到天光都會寫埋佢
但係唔想出行貨令大家失望
細心慢慢鬥緊

考試就瞓啦唔好等啦
我同Noopy祝各位考生學業進步
你同Noopy
屌 劇咩透
Btw good end
由頭追到尾 個故咁快完
[member]:~( :~( 現實中係醫院根本眼尾都無人望自己一下:-(  ward到好多人結左婚哈哈哈
[sosad] 樓主有無咩計仔[/member]
(四十。結局篇。下)

馨馨講得出唔鐘意呢個姑丈,睇嚟阿Joe都真係唔係好人。Noopy係一個天真可愛到,會喺山頂因為驚我碌鳩凍親而幫我含嘅女仔。可以想像,呢幾年Noopy應該受左唔少委屈。我突然諗起早兩日一大班差佬,大庭廣眾屌老母嘅畫面。死黑警。老人家話好仔唔當差,真係冇講錯嘅。

我唔知道,Noopy受左幾多委屈先逃離呢段婚姻。我唔知道,Noopy不停同我解釋,係咪代表佢仲鐘意我。我唔知道,如果佢仲鐘意我,呢兩年離左婚點解唔搵番我。我淨係知道,上天比我見番Noopy係比多一次機會我。Second chance嘅野,唔係人人都可以有。

呢一次就算要我死,我都唔會再放手。

係個死黑警戇鳩,竟然唔知道自己得到Noopy係一件幾咁幸運嘅事。

但係我知道。

於是,我先陪Noopy送馨馨番屋企,然後再提議送佢番佢自己屋企。

「唔洗送我啦,你孭住咁大個背囊,好似好重咁。」Noopy仍然一貫體貼細心。

「唔重呀,我地冇見咁耐,當傾吓偈,catch up下啦。」50L嘅backpack,其實真係幾重。不過我知道,如果我今日就咁放佢走,我呢一世都唔會再原諒自己。

「咁好啦。係呢,你孭住咁大個背囊,去邊呀?」

就係咁,我地一路上有講有笑,越傾越投契,好似時光倒流番番去三年前咁。我地由露營,傾到野外求生,傾到落後國家嘅人嘅生活,再傾到原來Noopy呢兩年辭左職唔係留喺屋企相夫教子,反而加入左無國界醫生,去過好多落後嘅第三世界國家出mission。原因係,「我唔係好想留係香港呢個傷心地」。

「對唔住...」終於,我將呢幾年黎埋藏心底嘅一句道歉講出口。

「唔會呀,其實係我自己傻。」Noopy微微苦笑,遙遙頭,然後繼續講:「一味識得逃避,唔識爭取自己嘅幸福。」

三年後嘅Noopy,雖然仍然一副青春少艾嘅外表,但係談吐成熟左唔少。三年前,佢真係一個乜都唔識嘅妹豬,咩都要人教,好多時候我同佢講時事,世界局勢嘅野佢都未必明。但係喺第三世界嘅歷練,似乎令佢變得眼光更闊,見識更廣,更有思想,唔再係波大冇腦嘅傻妹豬,而係一個知性嘅小美人。

講下講下,我地已經行到港鐵站上車。喺迫滿人嘅車廂裡面,Noopy背靠出口傍邊嘅玻璃,同我面對面企。

我刻意企後一步。雖然好想親近佢,但係我真係唔知道Noopy呢刻點諗,所以真係要慢慢嚟,唔係嚇親佢就後悔莫及。我捉住Noopy身傍嘅扶手,稍稍用力,用背脊頂開後面嘅乘客,同佢保持微妙嘅距離。呢個姿勢響擠迫嘅車廂裡面理所當然,但又有一種微妙嘅親近,幾乎好似壁咚咁。

我同Noopy曾經係最親密嘅情侶,但咁耐無見,又突然企得咁近,似乎攪到Noopy有少許尷尬。佢𢱕低頭,面上隱約出現淡淡嘅紅霞。

為解尷尬,Noopy明顯刻意地嘗試搵啲野講:「搭過好多城市嘅地鐵,先發覺香港嘅地鐵,真係全世界最迫。」我地兩個企得近,Noopy一開口,呵氣如蘭,香澤微聞。

「我三年前都係咁同你講啦,傻妹。」我失笑。

「咁我果陣細路女,唔識世界吖嘛。仲笑我!」Noopy扁住嘴講。事隔幾年,Noopy嘅嬌嗔,仍然讓我砰然心動。

講到呢度,車廂突然chok一chok,我比後面嘅人向前推左一下。一下唔為意,成個人幾乎趴左落Noopy度。我唔想Noopy覺得我搏懵,所以半秒即刻企番直個人,然後道歉。

「Sorry,sorry。露營完成身臭汗,整污糟你添。」

「唔緊要,我唔介意呀。好耐冇聞過你浸味喇。」Noopy甜甜微笑,搖搖頭。然後細細聲加左句:「其實,行均成個世界,都係你浸味最令我安心...」Noopy面泛紅暈垂低頭,然後,將額頭靠向我嘅胸膛。一陣少女體香傳來,我心中一暖。

隨住行走列車微微晃動,我感受到Noopy額頭靠喺我胸前,加重,減輕,加重,減輕。

係我呢世人承受過,最甜蜜,最溫柔嘅重量。

呢個關鍵嘅時候,後面有個肥師奶想落車。佢推開我,再大喝一聲:「借借吖唔該!」突如其來嘅騷擾,令傍若無人嘅Noopy同我,突然醒起原來身處係擠迫嘅車廂裡面。Noopy忽然抬高頭,好似喺夢中驚醒左一樣。

「對唔住,我... 我唔應該咁樣樣。」Noopy嚇一嚇之後,似乎突然理性起嚟:「我以為我已經放低左你... 對唔住...」

我感覺到,天賜嘅second chance,就好似捧係手上嘅水一樣,從手指罅之間急速溜走。

「Noopy,我...」我著急起嚟,唔顧得乜野大庭廣眾,一手捉住Noopy嘅膊頭。

Noopy輕輕推開我。

「唔好,」語氣中帶著似曾相識嘅幽怨:「我唔想比你老婆見到。」

我先猛然醒覺,原來我從來冇同Noopy講過我已經離左婚嘅事:「其實我同你一樣,離左婚已經兩年喇。」

「吓?兩... 兩年?咁你... 咁我地...」Noopy圓睜杏目,一副不能置信嘅樣子,變得語無倫次。

「係,」呢次輪到我苦笑:「其實我地兩個幾乎係同一個時間回復單身。」

「下一站係柴灣,the next station is Chai Wan…」正當Noopy呆若木雞嘅時候,列車廣播提醒我地,原來已經到站鳥。

從地鐵站一直行到Noopy屋企樓下果十幾分鐘,我同佢一句說話都冇講過。我地保持少少距離,平排而行,手背不時輕輕碰到對方嘅手背。兩個人尷尬又緊張,十足一對曖昧期嘅小情侶。Noopy𢱕低頭係咁行,似乎係度整理緊自己嘅思緒,嘗試緊去接受呢個震憾嘅消息。我幾乎可以睇到,Noopy頭上面有一堆齒輪,係咁喺到轉,運算緊下一步應該點做好。

但係,即使Noopy未知自己應該點做,但我好清楚,我有乜野應該做。晨早就應該做。

所以,當我地終於行到佢屋企樓下,我鼓氣勇氣,決定主動出擊:「Noopy,其實我...」

「多謝你送我番黎!」Noopy同三年前一樣,都係咁鐘意搶白:「我其實... 而家一個人住,你... 你會唔會想... 會唔會想上嚟飲杯野,繼續傾?」Noopy因為怕醜而口齒不清,加上面上嘅羞紅,彷彿令佢又變番三年前果個傻更更嘅小妹妹。

「吓?我...」一樣咁戇居居嘅我,呢個時候簡直係樣喜出望外,竟然開心到唔識反應,凈係識得擘大口得個窿。Noopy同我,一個口窒窒,一個直頭講唔到野,其實個情景都幾滑稽。如果有其他人見到呢一幕,可能直頭會以為我地兩個都係低能嘅。

不過唔緊要啦,唔緊要啦,真係乜都唔再緊要喇。

「不過其實冇所謂㗎,」Noopy見我靜左幾秒都未答佢,以為我猶疑緊,為免老尷即時tun呔:「我都係講吓㗎咋,如果你唔想上嚟就算啦...」講到後尾,Noopy輕皺娥眉,難掩失望之情。

「唔係呀!我上,我上!我點都上!」我急起上黎,衝口而出。講完自己都忍唔住笑。

「跑馬咩你?上上上。」Noopy噗赫一笑:「你隔左5秒先答我,我以為你唔想繼續上黎咋。」

呢一刻,我望住Noopy面上久違嘅笑容,燦斕如花。呢個笑容,係一盞帶領我走出地獄嘅明燈,係一個我等左三年嘅救贖。我忽然再次意識到,我同Noopy真係已經兜左好多彎路,嘥左好多時間。今日可以嘗試再續前緣,真係好難得,好唔容易。我暗暗喺心入面起誓,用盡餘生,都要守護呢個女人,守護呢個笑容。

我吸一口氣,正色道:「Noopy,對唔住呀,要你等左我咁耐。」

Noopy掩嘴失笑:「傻㗎咩,我講吓咋。下次4秒好答我喇!哈哈!」

我搖搖頭,清一清喉矓,再講:「對唔住呀,要你等左我咁耐。」

Noopy停下笑聲,開始發覺我唔係講緊佢心諗果樣野。佢睜著水靈大眼睛,半帶疑惑,半帶緊張咁望住我,好似急於喺我嘅眼中確定某啲野咁。

我再好認真咁慢慢講多次:「對唔住呀,要你等左我咁耐。」

呢個時候Noopy已經眼泛淚光,朱唇微張,呼吸變得急速。一滴晶營嘅淚珠奪眶而出,就好似我地兩個心入面快要滿瀉嘅情感一樣。我再無法控制自己,用力將Noopy嬌小玲瓏嘅身軀一擁入懷。

Noopy猝不及防,先係「嚶」一聲顯得不知所措,然後已經喺我嘅懷內泣不成聲:「偉哥哥... 我... 我...」

聽到佢終於又再講出呢三個字,我感到胸中一熱,三年黎積累嘅澎拜情感充斥心胸,成個人好似氣球咁飄上半空。我知道呢次唔可以再比佢搶白,老虎蟹都要主動一次。我用力抱住不住抽泣嘅Noopy,靠近佢嘅耳邊,不顧一切咁,講一句我三年前就應該講嘅說話:

「Noopy,做我女朋友,好冇?」

——— 完 ———
「咁我果陣細路女,唔識世界吖嘛。仲笑我!」Noopy扁住嘴講。事隔幾年,Noopy嘅嬌嗔,仍然讓我砰然心動。

「對唔住呀,要你等左我咁耐。」

呢個時候Noopy已經眼泛淚光,朱唇微張,呼吸變得急速。一滴晶營嘅淚珠奪眶而出,就好似我地兩個心入面快要滿瀉嘅情感一樣。我再無法控制自己,用力將Noopy嬌小玲瓏嘅身軀一擁入懷。

Ching 個結局係真定係假
後記

由開估到而家,整整兩個月lu。雖然我出得慢,又多錯字,但係仍然有咁多巴絲打支持,我係好開心嘅。多謝大家。

實情係,公司send我去左外國分公司做auditing,所以同Noopy已經long D左三個月。因為太掛住佢,所以先開始寫呢個故。另一個寫作動機就係,想將自己同Noopy嘅故事寫出嚟,總結一下,先再進入下一個人生階段。

其實,我同Noopy結婚已經半年。呢半年,係我三十幾歲仔最快樂,最幸福嘅半年。而當大家睇緊呢篇後記嘅時候,Noopy嘅體內有一條小生命,正喺度好努力咁成長緊。

三個月大了。

我應承大家,我會好好珍惜呢個可愛嘅太太。直到死果一刻為止,我唔會再放手,點都唔會。

老土啲都要講多次...

多謝大家。

好可以開始Q&A,你問我(盡)答。
恭喜樓主做爸爸先
大團圓結局 多謝樓主
咁家下你地狀況如何
未睇後記
睇完了
恭喜你地
張圖係女主定係日本model 分唔到
好sweet呀 睇到由衷咁笑左出黎
祝福你呀巴打 好好珍惜人啦 第二次機會唔係個個都有咖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞