食了剛畢業的護士妹妹,然後愛上了她 [少甜] --- 下篇 + 完場 Q&A

429 回覆
155 Like 13 Dislike
一個下午追曬40幾頁
犀利,好似我忍幾年先追一次火鳳一樣。
結局篇似腦作
我將我嘅頭埋喺佢嘅雙乳中間,溫嫩柔軟嘅觸感傳向我嘅面頰,熟識嘅少女香氣撲鼻而來,喚醒我人生最甜蜜嘅回憶。喺夢入面,我終於有番左屋企嘅感覺。雖然我比Noopy高成個頭,身體又比Noopy橫,但呢一刻Noopy將喊到停唔到嘅我,攬住喺佢嘅胸前,佢好似安慰緊一個小朋友咁。Noopy慢慢咁摸我個頭,掃我嘅頭髮,好溫柔咁話:「冇事喇,乖,唔好喊。好快就冇事㗎喇...」

每當我想問佢點解會冇事,就會紮醒,然後只見到身邊空洞嘅床鋪,同一個淚濕嘅枕頭。

終於有文啦
(四十。結局篇。中)

我再遇Noopy嘅,係一個秋涼嘅傍晚。我啱啱一條友去完蒲台島露營,孭住個大背囊,番緊屋企嘅途中。(自從Noopy離開我,我就有左一個人耐唔耐就去離島露營避世嘅習慣)成身臭汗,污糟邋韃。

世事就係咁,個天比你重遇舊愛,往往就揀一個你最最不堪嘅moment。但係當我見到眼前嘅彷如天使下凡嘅Noopy向我迎面行埋黎,我仍然忍唔住上前嗌佢。

Noopy著住一身清爽嘅街坊裝,白色嘅T-shirt,粉紅色嘅短褲。寬鬆嘅衣服掩蓋唔到曼妙嘅身材,身段曲線依舊迷人。一頭烏黑嘅長髮稍稍電攣左,散發比三年前成熟嘅氣息。未去到謝安琪果種人妻level,而係新垣結衣果種初熟少女嘅韻味。二十尾三十頭,稚氣剛除,女人味開始濃厚,呢個年紀嘅女人先係最正。

Noopy並未見到我。喺秋風颯爽嘅街道上,望住佢盈盈步近,好似從我嘅夢中走出來咁。

彷如隔世。

但係,呢個美麗嘅畫面,有一個美中不足之處,就係Noopy白皙嘅大腿旁邊,有一個大概兩三歲左右嘅小妹妹。呢個豆釘好可愛,有一雙似曾相識嘅大眼睛,睇落竟然同Noopy有兩分相似。

我停下步伐,深呼吸一下,盡量令自己把聲聽落唔會太緊張。

「Noopy,好耐冇見。」

Noopy嘅視線本來望住佢身邊嘅小妹妹,聽見我嗌佢嘅時候,佢全身微微一震,停低腳步,隔左兩秒,先抬頭望我。似乎,佢單憑聲線,已經認得出係我。

「甄醫生,真... 真係好耐冇見。」Noopy因為緊張而有啲口窒窒。

「呢幾年,你... 幾好嗎?」我想問候下佢嘅近況,但係又唔想問「你同你先生幾好嗎」。

Noopy面上隱約出現一秒嘅苦笑,然後望向地下,好似逃避緊我嘅眼神:「過得去啦。」

「你個女好得意。」雖然我唔願意面對,但其實生得咁似Noopy,真係阿茂都知係佢個女。

「女?」唔知係咪我嘅錯覺,Noopy好似好急於向我澄清咁:「呢個唔係我個女嚟㗎!」

聽到佢咁講,我個心好似放低左啲野咁,突然輕鬆左啲。「吓?但係佢生得同你一模一樣㗎喎。」

Noopy噗赫一聲笑左出嚟:「佢係我阿哥個女嚟㗎!阿哥佢今日唔得閒,我幫手湊佢放學咋。」過左咁多年,佢嘅笑容仍然冇變,仍然好似雨後陽光一樣咁燦爛。

就同我地最初相識嘅時候一樣。

「馨馨,叫偉哥哥啦。」

「偉哥哥。」馨馨好乖巧咁叫左我一聲。

從來,會叫我「偉哥哥」嘅只有一個人,一個我一生人最愛嘅女人。呢一刻,當呢個女人都只係叫我甄醫生嘅時候,聽住呢個孭住書包嘅小豆釘叫我偉哥哥,真係百般滋味在心頭。

「我同阿Joe冇生過小朋友。」Noopy饒有意味咁繼續向我解釋:「其實... 其實結婚半年之後,我地就已經分開住...」

我一路陪Noopy行,佢一路講番比我聽。原來,Noopy結左婚冇耐,就已經開始後悔。阿Joe其實唔係真係咁愛佢,對佢好差。而佢好快就發現,無論佢點努力都好,要迫自己愛上一個人佢唔鐘意嘅人,係無可能嘅事。而且更重要嘅係...「我明白到,用一段婚姻令自己去忘記一個人,其實真係好傻...」

我嘅身體掩識唔到興奮嘅心情,心跳不停加快。莫非,咁多年嚟Noopy都同我一樣,仲鐘意住對方?

「我同佢離左婚已經兩年喇。」咁計法,其實我同Noopy其實差唔多係同時間回復單身。個天真係識同我開玩笑。

「我唔鐘意Joe丈丈呀!」馨馨突然插嘴。Noopy望住呢個天真嘅小朋友,溫柔咁微笑一下。

童言無忌,但馨馨講得出唔鐘意呢個姑丈,睇嚟阿Joe都真係唔係好人。Noopy係一個天真可愛到,會喺山頂因為驚我碌鳩凍親而幫我含嘅女仔。可以想像,呢幾年Noopy應該受左唔少委屈。我突然諗起早兩日一大班差佬,大庭廣眾屌老母嘅畫面。死黑警。老人家話好仔唔當差,真係冇講錯嘅。

我唔知道,Noopy受左幾多委屈先逃離呢段婚姻。我唔知道,Noopy不停同我解釋,係咪代表佢仲鐘意我。我唔知道,如果佢仲鐘意我,呢兩年離左婚點解唔搵番我。我淨係知道,上天比我見番Noopy係比多一次機會我。Second chance嘅野,唔係人人都可以有。

呢一次就算要我死,我都唔會再放手。
一齊返啦!
咁都唔出手
仲係男人黎嘅
上呀偉哥 無論佢有冇新歡都要追番佢呀
唔好再比自己後悔

再比佢走睇下我打唔打柒你
偉哥哥
睇到好sad
曾經又係放走左一個人先知自己原來好鍾意佢
但已經追唔返
可惜分開左咁耐 明明大家住得好近 但一次都無撞見過
所以睇呢個故好有同感
好好把握機會
咁啱嘅我都係 同佢又係明明住得好近 但幾年黎都未撞到過
我都想好似偉哥哥咁撞翻佢
同巴打你嘅經歷好似 即使依家放低左都會怪自己點解當初冇對人好啲
我都係
但撞返又可以點 人地都有男朋友
係我錯過左佢
ff下有一日會有奇蹟
散左都幾年 雖然再冇自暴自棄 但係講起仲係會有條刺 會後悔 會奢求有奇蹟嘅一日
講完都覺得自己低b
呃到人都呃唔到自己 我現家重係走唔出呢件事 好似一個困局咁 原諒唔到自己
樓主繼續加油

會唔會前傳/外傳?雙方家長談判或者凱倫下傳或者買車外傳都得
好撚正
六呢屌
唔好俾佢停啊樓主
偉爸爸
老細唔肯放人
Sor,比多幾個鐘我

偉爸爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞