[NBA][M記嘉大]2018-19魚腩刺球迷陪練區(13)

1001 回覆
2 Like 14 Dislike
同時解釋到點解屎綠係速龍會番生
意粉係馬刺會死
屎綠係速龍防守慳左體力
但意粉係馬刺要用埋射波個邊嘅力守 雖然都係性感
正想post
數據說明條外線究竟有幾爛
爛到場場比人針對黎打
綠仔有補防能,執到屎
意粉完全冇,Mills Forbes Belinelli Bertans 呢4件係漏人corner 3漏得最多
以前內線世代外圍防守廢都可以掩蓋
但可惜而家係3分世代
淨係今場已經不下一次要LMA撲出去守3分
條外線有幾廢先要個底執屎

Mills Forbes Belinelli 呢3件,單防比人過、硬爆比人撞飛,pick 完比人switch 轉去守人個底,然後又縮入內線放人3分,最唔撚明係佢地為乜要去幫手包夾,想副持球者TO又唔諗下自己咩身材,結果之後比人wide open 3
如果做到交易
強側翼就冇乜希望
起碼先補個PG,做到組織串連,減輕DDR個壓力,又可以同Jakob打到pick & roll
LIN都上面3件好
Drtg都有105,有頭腦,短約
Jakob幾睇好
存在感大左
人地高位發動p&r,垃圾刺班性感後衛邊有能力穿過人地pick
硬食pick後switch俾lma,lma又係腳步慢個堆,如果人地繼續切入,corner個邊都係迫住補位
或者做pick隻底繼續roll in,一樣都係要另一邊corner縮入準備補,因為食完pick switch既冰科毛巾點頂人地四五號位
你話pop使唔使負責 都要 人又的確係佢要
但佢今季舞ddr其實舞得唔差
從時間上睇
7.1 sign Belinelli 係good deal
果時馬刺/Pop可能仲有信心留到 Kawhi
7.18 Trade Kawhi 時,就打亂哂馬刺個計劃
留Bertans Forbes 可能因為隊人面熟悉佢體系嘅人唔多,加上好歹都仲有Murray
到佢傷埋就真係all done
Murray傷真係人算不如天算
佢個時間點傷得太正
輪椅話冇出場時間要走啦
出場時間就黎啦
今季睇嚟係冇拜神
除咗DDR同LMA
全隊波最唔傷得嘅就係Murray同Gasol
偏偏兩個都出事
講防守既話,現今籃球趨勢將lma弱點無限放大
新黎既ddr防守又唔係佢強項
加埋大家都睇好既兩件潛力又傷埋,以咁既陣容都冇咩做到

今日睇到畫面好似ddr暫時今年幾項數據都好似新高,但我對佢地成隊ball movement真係不敢苟同,好多都係一黎就由得ddr腰位開始單打,然後轉身射(我想講pump fake幾下但呃唔到人呢樣真係每場指定動作

我都想pop爺搵到方法係ddr+lma可以carry到其他人打得更好
你話有雙星無理由tank咁冇志氣,但現今要爭標既至少都三巨,而家ddr+lma只可以獨善其身
要pg 好過
波波今季後可能退了
都冇得怪晒波爺啦
話就話人係佢搵
但傷病真係預計唔到
如果公刺個陣容冇傷冇病
LMA, GAY, DDR, Murray + 毛巾/芹菜/工兵王
bench係家嫂(佢每場打10-15分鐘我覺得OK)/白肉腸/毛巾/芹菜/工兵王/意粉
根本小白/冰科/Bertans都唔會有咩時間出場
而家直情冇人到要推上正選
唔俾人大炒就奇
八村
速率好低,所以撲就永遠撲克空
ddr打番自己波,話熟悉體系,但好似冰科咁熟又點,體能劣勢,你run到都唔順,唔洗講防守添啦
叫你拆pick,當你拆到,人地一大步又甩,點守
未必既
塊9左咁多年依家都第1
次輪撈到jokic
其實無論係DDR 定LMA係低位拎引包夾再分出去3分其實係work
尤其係DDR處理包夾比LMA好好多
問題係
1. 外圍把握力低,除左Bertans 係高效外,其他果啲射手都麻麻地
2. 外圍拎到波但人地補防快時,班友冇切入對抗即刻廢左

變相有時DDr自己打埋仲高效過分出去
你帶埋個廿年新秀復出咪得囉…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞